EU-kommisjonen ligger dermed an til å få sin første kvinnelige sjef.

Stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland har nominert tyske Ursula von der Leyen (60) til posten som ny president for EU-kommisjonen de kommende fem årene.

Beslutningen om å nominere von der Leyen ble tatt etter et tre dager langt maratonmøte i Brussel der stats- og regjeringssjefene på et tidspunkt forhandlet 18 timer i strekk.

Posten som kommisjonspresident regnes som den viktigste av toppjobbene som nå skal fordeles i EU.

Les også: Slik blir det nye EU-parlamentet

Folkevalgte bestemmer

Von der Leyen er i dag forsvarsminister i Tyskland. Hun tilhører statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU.

Det blir nå opp til de folkevalgte i EU-parlamentet å ta stilling til stats- og regjeringssjefenes forslag. Ursula von der Leyen må bli godkjent av over halvparten av parlamentarikerne for å bli valgt.

Men ved å foreslå von der Leyen har stats- og regjeringssjefene valgt å gå vekk fra det såkalte spisskandidatsystemet, der de ulike partifamiliene i EU-parlamentet fremmer sine egne kandidater til posten som kommisjonspresident.

Les også: Europa rystet etter EU-valg

De folkevalgte EU-parlamentet har tidligere understreket at de vil forbeholde seg retten til å avvise enhver kandidat som ikke har stilt som offisiell spisskandidat.

EU-kommisjonens sittende president er Jean-Claude Juncker (64) fra Luxembourg. Han har sittet i fem år og bestemte seg for ikke å stille til gjenvalg.

Knallharde forhandlinger

Belgias fungerende statsminister Charles Michel er utnevnt til ny president for Det europeiske råd.

Den belgiske 43-åringen får i første omgang posten for to og et halvt år.

Charles Michel tilhører den liberale partifamilien. Han har vært statsminister i Belgia siden 2014, men gikk på en smell i valget i mai i år.

Etter valget har han ledet et forretningsministerium i påvente av en ny regjeringskoalisjon.

EUs toppmøte har nominert Spanias utenriksminister Josep Borrell (72) til posten som utenrikssjef. Han overtar etter italienske Federica Mogherini.

Erfaren ESB-sjef

Den spanske sosialdemokraten får posten i fem år.

Borrell har lang fartstid fra Brussel og har tidligere vært president i EU-parlamentet.

Han tilhører det spanske sosialdemokratiske partiet PSOE og er i dag utenriksminister i statsminister Pedro Sanchez' regjering.

Europeiske ledere har nominert franske Christine Lagarde (63) til posten som president for Den europeiske sentralbanken (ESB).

Lagarde er i dag sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF). Hun har tidligere vært finansminister i Frankrike.

Lagarde vil overta sjefstolen i ESB etter italienske Mario Draghi, som har ledet institusjonen siden 2011.