Minneprisen for Shabana Rehman ble opprettet av Nettavisen i samråd med familien og hennes kjæreste Petter Simonsen i januar i år. De siste par månedene har en jury gått gjennom alle forslagene fra Nettavisens lesere. Nå har man kommet frem til fem nominerte.

– Det har kommet inn mange forslag. Det er veldig gøy at det er såpass stor oppmerksomhet omkring prisen, sier juryleder Anine Kierulf til Nettavisen.

Hun regnes som en av Norges fremste ytringsfrihetseksperter.

Til syvende og sist er det juryen som bestemmer hvem som vinner minneprisen, men gjennom avstemningen under kan Nettavisens lesere gi uttrykk for hvem de mener fortjener den. Den som får flest stemmer, vil få en egen honnør som lesernes favoritt.

Kierulf sier at nomineringsprosessen har vært krevende.

– Det er jo mange ting å ta hensyn til ved en sånn utvelgelse, men det vi primært har tenkt på, det er hvilke sider av Shabana Rehmans virke det er vi ønsker å prise og honorere. Og hun har vært både komiker, hun har vært opptatt av personlig frihet, opptatt av toleranse, opptatt av fravær fra undertrykkelse og sosial kontroll. Og så kan man jo tenke seg at man finner noen som favner alt dette. Det er jo ikke så lett, for det var jo bare en Shabana. Så det vi har gjort, det er vel egentlig å se etter kandidater som representerer noe av dette, på ulike måter, sier Kierulf.

De nominerte er:

Abida Raja

Abida Raja slo gjennom som en bombe i den norske offentligheten med boken «Frihetens øyeblikk» av Håkon F. Høydal. Her fortalte hun om sin oppvekst som storesøster i en Norges mest kjente pakistanske familier.

Selv var hun imidlertid helt ukjent, og hadde inntil da vært fullstendig taus om sin dramatiske oppvekst og flukten fra mishandlingen i et påtvunget ekteskap.

Les mer om Abida Raja: Eksmannen etterforskes for vold og overgrep: – En stor påkjenning

Abida Raja er et markant eksempel på hvordan det undertrykkende patriarkatet kan leve midt i blant oss, i Oslo sentrum, og legge alvorlige begrensninger på livet til tusenvis av unge kvinner som vokser opp i en kultur der særlig kvinnelig seksualitet skal kontrolleres.

Juryens begrunnelse: – Abida Raja blir nominert til Shabana Rehmans minnepris på grunn av sitt personlige store mot til å bryte ut, og deretter dele sin historie på en så sterk måte at hun er blitt et forbilde – også for andre kvinner i samme situasjon.

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen var allerede kjent som artist og skuespiller da hun stilte seg i spissen for Fosen-aksjonen vinteren 2023.

Som musiker har hun vunnet Sami Grand Prix, og i 2018 vant hun også NRK-programmet «Stjernekamp» – med tydelig samisk identitet. Hun har i flere år vært aktivist i Natur og Ungdom, og i 2022 spilte hun hovedrollen i filmen «Ellos eatnu – La elva leve», basert på virkelige hendelser fra Alta-aksjonen på 70-tallet.

Les også: Ella Marie Hætta Isaksen hedret med Fritt Ords Honnør

Som talsperson for demonstrantene var Ella Marie Hætta Isaksen vesentlig for å synliggjøre regjeringens manglende respons på Fosen-dommen i Høyesterett – en dom som slo fast vesentlige brudd mot samefolkets rettigheter i forbindelse med utbyggingen av vindkraft.

Juryens begrunnelse: – Ella Marie Hætta Isaksen blir nominert til Shabana Rehmans minnepris for med styrke, tydelighet og personlig mot å ha gjort det umulig for Norge å fortsette å se bort fra grunnleggende urfolksrettigheter.

Cemal Knudsen Yucel

Cemal Knudsen Yucel er mangeårig leder for organisasjon Ex-muslims of Norway – en organisasjon som består av tidligere muslimer, ateister og fritenkere, humanister og agnostikere av ulike opprinnelse.

– Ideer trenger ikke rettigheter, det er det mennesker som gjør! er organisasjonens motto – som ofte har ført til at Cemal Knudsen Yucel selv har trengt beskyttelse.

Med fare for egen sikkerhet har Cemal Knudsen Yucel likevel stått hardt på sitt prinsipp om religionsfrihet, selv om særlig ateismen kan være utsatt for ytterliggående islamisters hat og forakt.

Les mer om Cemal Knudsen Yucel: Norsk eks-muslim må holde Facebook-gruppe hemmelig

Juryens begrunnelse: – Cemal Knudsen Yucel er nominert til Shabana Rehmans minnepris for sitt personlige mot i kampen for alle menneskers frihet til å tro - eller la være å tro - på det de selv vil.

Fariba Rashidi

Fariba Rashidi er oppvokst i Iran og tilhører den kurdiske befolkningen der. Hun ble giftet bort to ganger før hun rakk å fylle 18 år, og mistet sønnen da hun ikke orket mer av mishandlingen og brøt ut av det siste ekteskapet.

De siste årene har hun levd som papirløs flyktning på et asylmottak på Stord, og bruker mye av sin tid på å informere om tvangsekteskap og æresdrap i Midtøsten på ulike sosiale plattformer.

Hun er derfor en viktig stemme for tusenvis av kvinner i andre deler av verden som har vært utsatt for henne. Som oppvokst i Iran kan hun også stå som representant for kvinnene som i dag gjør opprør mot det omstridte hijab-påbudet i landet.

Les mer om Fariba Rashidi: Fariba (43) ville skille seg. Da mistet hun sønnen

Juryens begrunnelse: – Fariba Rashidi er nominert til Shabana Rehmans minnepris som representant for alle kvinner som har opplevd mishandling og tvangsekteskap, og som talskvinne for de mange kvinnene som har mistet sine stemmer som ofre for æresdrap.

Arina Aamir

Arina Aamir (17) har rukket å vise et brennende engasjement for både burka- og nikabforbud, samtidig som hun har stilt opp mot Sian i tv-debatt. Allerede som 12-åring ble hennes historier fra oppveksten i et flerkulturelt miljø tatt med i en bok, noe som gjorde henne til Groruddalens yngste utgitte forfatter noensinne.

Hun er datter av Høyre-politikerne Afshan Rafiq og Aamir Javed Sheikh, er oppvokst midt mellom Stovner og Furuset, og har som ungdomspolitiker markert seg i flere debatter om muslimhat, ytringsfrihet og sosial kontroll.

Les mer om Arina Aamir: Tar oppgjør med negativ sosial kontroll: – Tvang og vold får man begrave

Juryens begrunnelse: – Arina Aamir blir nominert til Shabana Rehmans minnepris som representant for ungdommer som engasjerer seg offentlig i krevende debatter som mange skygger unna, og som våger å stå i stormen selv når det blåser sterkt..

STEM HER:

Ulike bakgrunner

– Tre av de fem nominerte er kvinner med innvandrerbakgrunn, som alle på hver sin modige, unike måte har kjempet en tøff kamp og vært lysende eksempler i samfunnsdebatten, peker juryleder Kierulf på, før hun legger til:

– Men det er viktig for oss å frem at dette ikke nødvendigvis er en pris for innvandrere. Og det er ikke en pris bare for kvinner heller. Dette er en pris for personer som på ulike måter har stått for noe av det Shabana Rehman stod for, sier hun.

– Ella Marie Hætta Isaksen er jo for eksempel nominert fordi hun er jo en representant for en viktig minoritet, men også fordi hun har brukt ytringsfriheten sin på en veldig tydelig og modig måte, sier Kierulf, før hun nevner den eneste nominerte mannen, Cemal Knudsen Yucel.

– Han er nominert for å kjempe for alle menneskers frihet til å tro eller la være å tro på det de vil, sier Kierulf.

Prisen deles ut på Litteraturhuset i Oslo sentrum 16. mai. Her blir det taler og kulturelle innslag, blant annet stand up fra Shabana Rehmans gode venn, Zahid Ali.

Du kan lese mer om arrangementet og sikre deg plass på sidene til Litteraturhuset og på Facebook.