RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse fondene skulle du kjøpt!

Sist oppdatert:
Disse fondene skulle du kjøpt ved inngangen til 2003! To norske fond har har klart å doble verdiene i 2003: Ragnhild Wiborg har klart det med Odin Maritim, og Skagen har klart det med Kon-Tiki
Du kan undersøke avkastning og annen informasjon om et stort antall fond på iMarkedets fondsside .

Den som ikke har bodd under en stein i skogen gjennom hele 2003 har fått med seg at vi i år kan glede oss over et meget godt aksjeår, etter to svært svake år.

Aksjeindeksene er opp flere titalls prosent. Dermed kan også andelseierne i aksjefond glede seg. Men noen kan glede seg mer enn andre.

To av fondene til norske forvaltere har klart en avkastning på mer enn 100 prosent i 2003, altså mer enn en dobling av andelseiernes penger.

De to fondene er Odin Maritim og Skagen Kon-Tiki. Ingen av disse er norske aksjefond i den forstand at de overveiende kjøper aksjer på Oslo Børs, men de er forvaltet av norske forvaltningsselskaper og markedsføres aktivt mot norske sparere.

Shipping

Odin Maritime er aller best, med en avkastning til og med børsslutt i går på 126 prosent.

Odin Maritim er, som navnet sier, et shippingfond. Odin betegner selv risikoen som høy, men de siste årene har det slått positivt ut.

De fem siste årene har fondet en årlig avkastning på 35,6 prosent. Fondet ble etablert i 1994.

Ifølge Odins egen oversikt var dette de største investeringene ved utgangen av november: Broström Van Ommeren Shipping B, Nedlloyd, Wilh. Wilhelmsen B, A.P. Möller-Maersk B og Hyundai Merchant Marine.

Fondet forvalter av Odins investeringsdirektør Raghild Wiborg og av Lars Mohagen.

Eksotiske land

Mens fokus for Odin Maritime er shipping, investerer Skagen Kon-Tiki primært, men ikke utelukkende, i aksjer i vekstmarkeder i Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa.

Der har i år vært meget vellykket, og fondet er opp 101 prosent i år.

Kon-Tiki er et relativt ferskt fond, og har bare historikk tilbake til i fjor vår. Siden oppstarten er avkastningen 41 prosent, noe som illustrerer at fondet falt en god del tilbake i fjorårets dårlige marked.

De to største investeringene ved siste oppdatering er i to koreanske selskaper: Elektronikkgiganten Samsung Electronics og rederiet Hanjin Shipping. Men fondet har også store andeler i Bank Austria Creditanstalt, brasilianske Votorantim Cellulose samt den indiske traktorprodusenten Mahindra & Mahindra.

Kon-Tiki-fondet forvaltes av Skagens investeringsdirektør Kristoffer Stensrud.

Fellestrekk

Selv om de to vinnerfondene er ulike, er det fristende å trekke frem likhetstrekk også:

Begge fondene er forvaltet av de respektive forvaltningsselskapenes investeringsdirektører.

Begge forvaltningsselskapene leter etter undervurderte selskaper som kan vise seg å ha langsiktig verdi, og de går gjerne langt utenom allfarvei for å finne slike.

I år har det vært meget vellykket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere