RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse fotsaksene var spent opp i turområde

FELLE: Disse to fotsaksene ble funnet spent opp og med åte i nasjonalparken Blåfjella - Skjærfjella i Verdal kommune i Nord-Trøndelag.Det var turgåere som oppdage. Foto: politiet
FELLE: Disse to fotsaksene ble funnet spent opp og med åte i nasjonalparken Blåfjella - Skjærfjella i Verdal kommune i Nord-Trøndelag.Det var turgåere som oppdage. Foto: politiet
Sist oppdatert:
- Kunne fått svært alvorlige konsekvenser for en turgåer.

Politiet i Nord-Trøndelag ser alvorlig på at det i forrige uke ble funnet to fotsakser i nasjonalparken Blåfjella - Skjærfjella i Verdal kommune i Nord-Trøndelag.

- Det kunne fått svært alvorlige konsekvenser for en turgåer, sier politioverbetjent Sivert Rannem ved Steinkjer politistasjon.

Det var turgåere som oppdaget saksene og meldte fra til Statens naturoppsyn. Ifølge politiet var saksene spent og det var lagt ut åte ved fellene.

Fakta: Fotsaks

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Fotsaks er en felle som består av to metalldeler som klapper sammen under stort trykk når saksa utløses, som regel i den hensikt å fange et dyr.
  • De to metalldelene - ofte med sagformede tenner - spennes opp med en kraftig fjær, som utløses via en trykkplatemekanisme når dyret trår på den.
  • Saksa blir gjerne videre festet til noe, slik at dyret ikke kan rømme med saksa festet til foten.
  • I Norge ble fotsaks i rovdyrfangst forbudt i 1932.

Kilde: Wikipedia

- De kan ha ligget lenge. Fellene er jo ikke nye, så hvor lenge de har blitt brukt vet man ikke.

- Alvorlig
Torsdag var politiet og Statens naturoppsyn inne i nasjonalparken. Der tok politiet beslag i de to fotsaksene.

Politiet har nå satt i gang full etterforskning for brudd på naturmangfoldloven.

Både at fotsakser er et ulovlig fangstredskap og at det ikke er jakttid gjør at de som har lagt ut fellene har brutt flere lover.

- Det er alvorlig at det er satt opp feller for å ta rovdyr som er fredet. Vi gjør nå tekniske undersøkelser som vi håper kan hjelpe oss med å finne fram til de som har gjort dette, sier Rannem.

Ifølge politidistriktet har lovbruddene en strafferamme på fengsel i inntil tre år.

- Bruk av fotsakser er alvorlig miljøkriminalitet. I tillegg utgjør de ulovlige fellene en betydelig fare for folk og dyr som beveger seg i nasjonalparken. Hadde et dyr satt seg fast i den ville det blitt påført stor lidelse. I jaktsesongen kunne også hunder ha satt seg fast i dem.

- Store mørketall
Leder av dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, synes det er flott at politiet tar tak i denne saken.

Siri Martinsen i NOAH.

- Det er bra at de setter i gang etterforskning, og det er også bra at folk tipser, sier hun til Nettavisen.

Hun er usikker på hvor stort problemet med ulovlige feller er, men tror vi kun ser toppen av isfjellet.

- Vi får jevnlig tips om slike feller, så det er tydelig at det er et miljø for det. Dessverre, sier hun og legger til at det er vanskelig å oppdage bruk av slike feller.

- Det er sånt som er problematisk å oppdage. De gjemmes jo bort, for det er jo det som er hele poenget med dem. Det er helt klart store mørketall.

Martinsen sier også at det er svært gode grunner for at fotsakser som dette er forbudt i Norge.

- Det er ikke tvil om at det er dyrevernmessige grunner som ligger bak forbudet. Et dyr som blir fanget av felle kan brekke beinet og blir sittende fast lenge. De kommer seg ikke unna og blir lidende, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere