*Nettavisen* Nyheter.

Disse gir PC-en din bedre grafikk

Før du går til innkjøp av et nytt skjermkort, bør du tenke gjennom hvordan du bruker datamaskinen. Foto: (montasje)

Her er våre skjermkort-anbefalinger.

16.02.11 12:26

[Teknofil.no]: Skjermkort er et område innen PC-industrien som er i en rivende utvikling. Produsentene pumper ut nye modeller i et meget høyt tempo.

Hvilket skjermkort som passer deg best, avhenger ene og alene av hva du bruker PC-en til.

Før du går til innkjøp av et nytt skjermkort, bør du tenke gjennom hvordan du bruker datamaskinen. Hva er bruksområdene dine og hva er dine behov? Hva slags brukertype er du? En typisk "allrounder"? En spiller? En som kun bruker PC-en til kontorbruk, som e-post og nettsurfing?

Du trenger ikke et skjermkort i tretusenkronersklassen om du kun ønsker å holde orden på husregnskapet i et regneark, sende e-post til slektninger og venner, eller kanskje du bare beveger deg ut på en runde med kabal i ny og ne. I slike tilfeller klarer du deg trolig med de aller enkleste grafikkløsningene, som de som finnes integrert på en del hovedkort. Har du litt større krav, finnes et utall av ulike modeller på markedet, så det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er det beste kjøpet.

Først av alt. Bruker du maskinen ene og alene til lette kontoroppgaver og nettsurfing, og du spiller av minimalt med HD-video og spiller overhode ikke, vil skjermkortet som sitter integrert på moderne hovedkort være nok. Se også etter hovedkort med sokkelen LGA 1155, sammen med en "Sandy Bridge"-prosessor trenger du ikke et dedikert skjermkort.

Stue-PC- og allround-bruk

Behovet for 3D-ytelse er magert i dette segmentet. HDMI-tilkobling kommer godt med, da dagens TV-, lyd og bildeapparater går mer og mer bort fra de analoge tilkoblingene. For slikt bruk, litt enkle dagligdagse ting som kontorarbeid, surfing og litt enkel spilling innimellom, kommer du langt med noen hundrelapper.

I dette segmentet er det foreløpig AMD som er kongen. Nvidia har faktisk ikke lansert et vettugt skjermkort her de siste to generasjonene. Det billigste kortet som vil la deg jobbe med HD-materiale, er Radeon HD 5450. Disse kortene kommer med HDMI-tilkobling, og du får en rekke lydløse varianter. Kortet koster omtrent 300 kroner, og byr på nok kraft for de enkleste oppgavene - men viktigst av alt gir det deg alle DirectX 11-egenskapene. Dette innebærer at skjermkortet kan ta over mange av oppgavene som maskinen ellers ville jobbet med, noe som gjør at du lekende lett jobbe med HD-materiale.

Dette er det svakeste kortet vi vil anbefale. Noe litt kraftigere du også bør vurdere, er Radoen HD 5570. Dette kortet har mer kraft på lager, koster fra 500 kroner, og her kan du i større grad utnyttet de fine mulighetene DirectX 11 gir deg.

Nvidia har holdt seg unna dette segmentet en god stund, og det er ikke siden 200-serien vi har sett et skjermkort til under 800 kroner. Geforce G210 og Geforce GT220 kan fortsatt vurderes, men merk deg at disse ikke kommer med DirectX 11.

Oppsummert:

Vår anbefaling

Se også:

Litt mer ytelse

Hvis du ønsker litt mer ytelse, og et litt mer fleksibelt bruk, må du bevege deg opp til skjermkort rundt 1000-lappen. Spiller du litt, er dette et fint sjikt for deg. Det du derimot må passe på er hva du eventuelt skal spille. Skjermkortets ytelse baserer seg ikke på om du spiller mye eller lite, og at du dermed kan velge et produkt i denne klassen. Enkelte titler krever mye av skjermkortet ditt. Se nærmere på våre tester, mer enn 35 FPS er nødvendig for god bildeflyt.

I dette segmentet er det fortsatt AMD som gjør det best. Hvis du først skal kjøpe et nytt skjermkort i dag, velger du et kort som gir deg DirectX 11. Nvidia kan her bare levere Geforce GTS 450, men AMDs Radeon HD 5770 er et bedre valg.

Vi vil også trekke frem Radeon HD 5750, et hakket billigere og samtidig litt mindre ytende kort.

Det som er viktig å merke seg er at disse skjermkortene har et noe annet navn i ferdigproduserte maskiner. AMD har døpt de om til henholdsvis HD 6770 og HD 6750. Det er det samme kortet, foruten en hakket kvassere HDMI-kontakt. Les mer om akkurat dette i denne artikkelen.

Oppsummert:

Vår anbefaling

Se også:

Mellomklassen

I mellomklassen finner vi kort priset mellom 1000 og 2000 kroner, og det er akkurat i dette segmentet det har skjedd mye spennende det siste halvåret. Nvidias GeForce GTX 460 1 GB et øyeblikkelig godt valg. For 1300 kroner får du mye nok ytelse til å dytte deg igang i de fleste spill.

Hvis du først skal spille, vil vi virkelig anbefale at du legger inn litt flere slanter. GeForce GTX 560 Ti er et langt bedre valg, og koster fra 1800 kroner. Hvis du først er villig til å bruke 2000 kroner på et skjermkort, kan også den overklokkede varianten fra Gigabyte sterkt vurderes. GeForce GTX 560 Ti SO koster 2100 kroner, men gir deg ytelse du normalt måtte betalt 2600 kroner for.

Samtidig ser vi at Radeon HD 6950 heller ikke er et direkte dårlig valg.

Oppsummert:

Vår anbefaling

Se også:

Se våre anbefalinger i toppklassen på Hardware.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag