Gå til sidens hovedinnhold

- Disse gutta tar så jævla stor plass

Fagforeningstopp Trine Lise Sundnes (42) mener det er en myte at fagbevegelsen er mannsdominert.

I lørdagens utgave av «Det store intervjuet» forteller hun blant annet om millionlønnen, frykten for at datteren skal engasjere seg i Fremskrittspartiet og hvor hun helst ville sendt Christian Tybring-Gjedde.

I dag er hun førstesekretær i LO, organisasjonen hun kom til fra Handel og Kontor (HK) i 2001. I juli vender hun tilbake og gleder seg til å overta vervet som HK-leder.

Nettavisen møter henne en vinterkald januarmorgen på kontoret i den ruvende LO-bygningen på Youngstorget i Oslo, hvor hun blir sittende frem til sommeren.

Hun mener det gir bedre beslutninger nå like mange menn og kvinner får diskutert.

- Hvordan er det å være kvinne i en mannsdominert fagbevegelse?

- At fagbevegelsen er mannsdominert er en myte.

Sundnes svarer kjapt på spørsmålet, og er sikker i sin sak.

- Dere er mange damer her?

- Ja, vi er det, men disse gutta tar så jævla stor plass, humrer hun og viser til LO-lederens nesten to meter.

- Hvis vi ser på LO-ledelsen i dag er det halvparten kvinner og menn. Under Yngve Hågensen og Gerd Liv Valla var det fem kvinner og tre menn. Det inntrykket folk får handler om hvilke bransjer i Norge som er drivere med tanke på sysselsettingsproblematikk og innenfor konkurrerende industri. Den eksportrettede industrien som betyr ekstremt mye for norsk økonomi er mannsdominert og synes mer enn andre næringer. Derfor har bildet som var riktig på femti-, seksti-, sytti- og åtti-tallet festet seg. I dag er det flere organiserte damer enn menn.

Før hun kom til LO var hun regionsekretær i Handel og Kontor, og har alltid vært engasjert i kvinnesaken.

- Du er en aktiv forkjemper for kjønnskvotering?

- Vi har jobbet aktivt innad i LO for å sørge for likestilling på flere nivå. Du kan gjerne kalle det for kvotering, men det vi har vedtektsfestet kaller jeg kjønnsbalanse. Kvinner er halvparten av befolkningen, selvsagt skal vi ha halvparten av innflytelsen. I våre råd, utvalg og delegasjoner skal minst førti prosent være av et annet kjønn.

- Hvorfor det?

- Fordi det gir bedre beslutninger og gir grundigere diskusjoner. Dette blir selvfølgelig en generalisering, men jeg mener kvinner og menn har ulik tilnærming til problemer. For å komme frem til en beslutning som står seg er det utrolig viktig med de motsetningene.

I ungdomstiden reiste Trine Lise Sundnes til Chicago for å være au pair. Nå er hun motstander av ordningen.

- Du er kritisk til dagens au pair-ordning. Hvorfor det?

- Dagens ordning med au pairer er jo ikke noen kulturutvekslingsordning slik det en gang var. Hver gang jeg sier at jeg er imot ordningen får jeg eposter fra familier som sier de bruker ordningen til kulturutveksling. Noen av dem gjør det. Men undersøkelser viser at au pairer selv ser på det som arbeid, og når vi leser om folk som sier de har au pairer gis det et inntrykk av at det handler om hushjelp, ikke å være en integrert del av familien som står på like fot og lærer norsk språk og kultur.

- Du var selv au pair i Chicago?

- Jeg bodde hos familien min, så det var ganske annerledes. Samtidig ble jeg kjent med andre au pairer og fikk innblikk i det miljøet da jeg bodde der.

- Hvis au pairene selv ønsker å være hushjelp for norske familier, er det da et problem?

- Nei, ikke i det hele tatt. I Europa kan du jo jobbe på tvers av landegrensene. Det vi ikke aksepterer er sosial dumping. At norske familier har behov for hushjelp, vaskehjelp og barnepass kan godt hende, og det er helt greit. Men da må de betale det det koster.

- Og hva er den mannlige motsatsen til au pairene, spør hun. Det må være butleren det, da. Jeg vet ikke om andre enn Stein Erik Hagen som har butler, jeg regner med at han ikke har betalt bare fem tusen kroner i måneden.

Les hele intervjuet med Trine Lise Sundnes fredag!

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken