OSLO (Nettavisen): Hvor ofte kikker du opp mot takrennen på et bygg før du spaserer langs det? Ikke så ofte? Nei, ikke jeg heller. Men etter en dag med profesjonelle istappfjernere ser undertegnede nå mer mot himmelen enn bakken.

Oslos takkanter er nemlig fulle av livsfarlige isspyd. Og i disse dager er risikoen for at de løsner veldig stor.

- Temperaturene har nå begynt å legge seg rundt null. Dette fører til at den øverste delen av istappen blir veldig porøs, slik at den fort kan løsne og falle ned på fortauet, sier David Storbraaten fra selskapet Istappefjerning.no.

- Med hvor stor kraft treffer den?

Storebraaten peker opp mot en gigantisk isstapp som henger faretruende fra et bygg. Han tar utgangspunkt i denne.

- Jeg tipper at den veier cirka ti kilo. På vei ned oppnår den stor hastighet. Hvordan blir det regnestykket da? Jeg droppet akkurat den naturfagstimen. I tillegg er de sylskarpe. Blir du truffet av denne blir kroppen din spiddet. Du dør av en slik isstapp. De som er mindre enn denne kan også slå deg i hjel.

Nettavisens egen fysikkekspert tipper at en slik isstapp vil oppnå en hastighet på 70 km/t. Med en isstapp er det nemlig minimal, eller ingen luftmotstand. Arne Mikkelsen ved institutt for fysikk på NTNU bekrefter at dette nesten er korrekt.

- Helt nøyaktig svar er 72 km/t, sier han til Nettavisen.

Nettavisen.no/vaer: Sjekk været der du bor

Varsel blir ignorert
Lars Christoffer Fjelltveit har jobbet med å fjerne istapper i tre år. Han synes det er dårlig at folk har en tendens til å ignorere problemet.

- Veldig mange gårds- og butikkeiere er flinke til å sette ut varselskilt på fortauene, med en anbefalt distanse. Likevel ser vi ofte at fotgjengere går der likevel, som skiltet ikke var der.

Fjelltveit oppfordrer alle til å være mer oppmerksom på istappene i høyden.

- Vi vet at liv har gått tapt som en konsekvens av nettopp dette, samt flere skader personskader.

Istappfjerneren tar tak i den forannevnte enorme istappen og river den løs.

- Sjekk det monsteret her! Denne er ikke bra å få i hodet, sier han.

Til tross for at istappen knekte i nedre del da den ble fjernet, var det resterende nok til å matche Fjelltveits kroppshøyde.

Gårdeiers ansvar
I den grad det er noen trøst, er ikke istappene verken ditt eller mitt ansvar.

- Ifølge politivedtektene er det eier av bygget som må ta det ansvaret som er. Gårdeier plikter å fjerne istappene, har vakthavende brannsjef Ragnar Kvennodd ved Oslo brann- og redningsetat tidligere uttalt til Nettavisen.

Han legger imidlertid til at brannvesenet kan bistå i akutte situasjoner.

- Dersom vår beredskap tilsier det, og trafikksjefen eller politiet rekvirerer oss, så kan vi bistå. Men klart at når istappene henger på nesten hvert hjørne, så skjønner jo alle at det er begrenset hva vi kan få gjort. Det er jo liv og helse vi er her for.

Daglig leder i Istappfjerning.no, Benjamin Eriksen, forteller at isfjerning på en gjennomsnittlig bygård i Oslo vil koste mellom 2500 til 3000 kroner. Dette for å dekke liftleie og to mann i arbeid.

- Vi trenger alltid en på bakken som sikrer området. Tilfeldige forbipasserende respekterer ikke sperringene vi setter opp, sier han.

Hverdagshelter
- Reagerer folk på at det plutselig dukker opp fremmede utenfor vinduet deres i femte etasje?

Fjelltveit ler. Broren hans Christian Fjelltveit humrer med. De jobber begge i samme selskap.

- Det er for øvrig helt tilfeldig at vi endte her sammen, ikke planlagt, forsikrer de.

Brødrene ser på hverandre.

- Folk har stort sett forståelse for arbeidet vi gjør. Noen blir litt sure på bråket når vi jobber om natten, men arbeidet er mest effektivt da. Vi sperret et område på Karl Johan en gang på morgenen. Da ble det hysteri!, forteller Christian.

Ei dame kommer spaserende forbi mens vi står der og prater. «Dere gjør en fantastisk jobb», roper hun ut, før hun fortsetter ferden videre.

- Jeg har forresten oppdaget en mann som satt å så på porno. Han ble veldig forskrekket, fortsetter Lars Christoffer.

Guttene avslutter med å fortelle det alle lurer på.

- Nei. Vi har ikke tatt noen på fersken.