*Nettavisen* Nyheter.

Disse kan ta over Venstre

Foto: Scanpix

Kandidatene etter at Sponheim forsvinner fra lederstolen i Venstre er mange. Her er en liten oversikt.

15.09.09 01:07

Leder Lars Sponheim har sagt han trekker seg etter Venstres dårlige valgresultat. I dag har partiet to nestledere, men flere kandidater kan være aktuelle for ledervervet. Her er en kort gjennomgang av aktuelle kandidater.

Sponheim går av
Det var Venstre-leder Lars Sponheims første kommentar til det som ser ut til å bli Venstres dårligste valgresultat siden 2001-valget, hvor partiet fikk 3,9 prosent oppslutning og 2 mandater.

Så tok Sponheim konsekvensen:

- Ved valget i 2013 blir det nok ikke meg som fronter partiet, sier Sponheim til Nettavisen.

- Jeg er ferdig som partileder i Venstre, sa Sponheim til TV 2.

- Med dette valgresultatet har ikke jeg noe mer å gjøre i Venstre, sier Lars Sponheim til NRK.

Vil ikke peke ut etterfølger
Han ble også spurt om hvem han ser som sin etterfølger:

- Det kan du tro jeg står her og sier nå, svarte han.

Favorittene:

Trine Skei Grande
I dag: 1. nestleder
Den 40 år gamle Trine Skei Grande har vært 1.nestleder i Venstre siden 2000, og parlamentarisk leder for Venstre i perioden 2001-2005. Grande er opprinnelig fra Overhalla i Nord-Trøndelag, men bor nå i Oslo.
Her er hennes biografi på Stortinget.no.

Ola Elvestuen
I dag: 2.nestleder
Den 41 år gamle Ola Elvestuen er opprinnelig fra Vestre Toten, men bor nå i Oslo. Han ble 2.nestleder i Venstre i 2008. Siden 2003 har han vært gruppeleder for Oslo Venstre og har vært leder for bystyrets komité for byutvikling.
Her er hans biografi på Venstre.no.

Alvhild Hedstein
I dag: Direktør i stiftelsen Miljømerking.
Hedstein er 42 år gammel og opprinnelig fra Eidsvoll og var politisk rådgiver i Landbruksdepartementet fra 2001 til 2004. Hun har også vært nestleder i Oslo Venstre og varamedlem til partiets landstyre. Hun var Venstres tredjekandidat før valget i 2009 i Oslo. Hun er nå direktør i Stiftelsen Miljømerking.
Her er hennes presentasjon på stiftelsens hjemmeside.

Torild Skogsholm
I dag: Leder i Venstrekvinnelaget og adm.dir i Oslo Sporvognsdrift
Den snart 50 år gamle Skogsholm er tidligere samferdselsminister og var direktør for samfunnskontakt i Netcom fra 1999 til 2001. Hun har fra 1.februar 2006 vært direktør i Oslo Sporvognsdrift. Skogsholm er opprinnelig fra Bodø i Nordland.

Outsiderne:

Toril Berge
I dag: Leder i Oslo Venstre
Toril Berge er 28 år gammel og er bosatt i Nordre Aker Bydel. Hun er utdannet samfunnsøkonom og arbeider til daglig som rådgiver i statlig forvaltning. Berge er også fiolinist i Universitets symfoniorkester.

Helge Solum Larsen
I dag: Bystyrepolitiker i Stavanger
Den 40 år gamle Helge Solum Larsen fra Stavanger har sittet i bystyret i Stavanger siden 1991. Fra 1994 til 1997 var han leder for Unge Venstre og var første vararepresentant til Stortinget fra Rogaland i perioden 2004 til 2009. Fra 2008 har han sittet i sentralstyret i Venstre.

Mona Haugland Hellesnes
I dag: Ordfører i Uvlik, leder i Hordaland Venstre
Den 42 år gamle Mona Hellesnes er ordfører i Ulvik kommune og er leder i Hordaland Venstre. Her er hennes side hos Ulvik kommune.

Monica Tjelmeland
I dag: Advokat i advokat.no
Tjelmeland var leder av Unge Venstre fra 2001 til 2003 og er 32 år gammel, opprinnelig fra Hjelmeland i Rogaland. Hun har vært med i sentralstyret for Europabevegelsen og var 4.kandidat for Venstre før valget i 2009. Hun er i dag representant for Venstre i Bydel Gamle Oslo, og er politisk nestleder i Oslo Venstre.

Lars-Henrik Paarup Michelsen
I dag: Student
Michelsen var leder i Unge Venstre fra 2003 til 2007. Han er 28 år gammel og kommer opprinnelig fra Austevoll kommune i Hordaland. Her kan du lese Lars-Henriks blogg.

Olaf Thommesen
I dag: Bedriftsrådgiver
Etter at Thommesen fikk hjerneblødning i 2007 trakk han seg fra gjenvalg som nestleder i Venstre, men kan fortsatt være en aktuell kandidat for et lederverv i partiet.

Ordføreren Hans Antonsen i Grimstad og fylkesvaraordfører i Akershus Inge Hallgeir Solli kan også være blant outsiderne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.