Gå til sidens hovedinnhold

Disse kjemper om å bli årets kvinnelige gründer

De var 50 gründere til å starte med. Nå er det bare tre igjen som kjemper om den gjeve prisen om å bli årets kvinnelige gründer. Prisen deles ut av Innovasjon Norge.

Kandidatene det står mellom er Sigrun Syverud (31), som vil gjøre klesleie til den nye samfunnsnormen. Annette Anfinnsen (47) som vil revolusjonere helsesektoren med roboter. Merete Nygaard (34) som vil digitalisere juridisk kontraktsarbeid.

Les også

Norwegian: Småaksjonærene kan tape halvparten av verdiene

Klesleie på nett

I snitt har nordmenn nærmere 360 plagg hver i skapet. Samtidig går klesindustrien for å være en av verdens mest forurensende industrier.

Det er nettopp her selskapet til Sigrun Syverun, Fjong kommer inn. Den digitale plattformen gjør det mulig å både leie ut og leie klær på nett. Plaggene hente og leveres på dørstokken.

– Det er superstas å være nominert til denne prisen. Det er få kvinnelige gründere. Så jeg synes det er viktig og bra at Innovasjon Norge har en har en slik pris for å vise at de er noen kvinnelige gründere der ute, sier medgründeren.

Syverud forteller at hun lenge gikk med en gründerdrøm i magen, men at det hele føltes litt uoppnåelig.

– Jeg var heldig som fikk støtte fra arbeidsgiver, som pushet meg til å kaste meg ut i det. Hvis man ikke har det, så er det viktig å ha andre kvinnelige gründere som man kan se opp til. Nå kan jeg inspirere andre, og det er gøy å få være med på, avslutter hun.

Fjong har nærmere 40.000 brukere, og skal ha satt Norgesrekord i folkefinansiering da de både hentet inn åtte millioner kroner fra 200 investorer i 2018. I tillegg er hele 83 prosent av investorene kvinner.

Selskapet ble stiftet i oktober 2016.

Les også

Bilfritt Oslo: Hogger alle trærne for miljøet

Robotene kommer

Etter 25 år som automasjonsingeniør utvikler nå Annette Anfinnsen (47) robotløsninger som kan håndtere varer og enheter på flyplasser, i helsesektoren, næringsbygg og industrien.

Dette skjer gjennom selskapet Robotic Innovation, som også leverer skybaserte løsninger, web applikasjoner og IoT-løsninger (internet of Things).

Hennes oppfinnelse er en robot som er like stor som en tiåring. Roboten kan avlaste helsepersonell med frakt av medisiner og mat på sykehus. Dette vil igjen gjøre at personalets kan bruke mer tid på pasientene.

– Det er gøy å være nominert. Det er mindre enn to år siden jeg startet opp, så jeg er kjempefornøyd. Jeg har også to vanvittige dyktige konkurrenter, og jeg har stor respekt for den jobben de har gjort. Så får vi bare krysse fingrene, sier Anfinnsen.

Hun legger til at det ville vært en enorm anerkjennelse å dra seieren i land.

Det er ikke bare innen helse at roboten kan brukes. Anfinnsen har også utviklet en liten servicerobot, som snakker åtte språk, som viser flypassasjerer veien til gata på Stavanger lufthavn. Nå ønsker hun å ekspandere til Tyskland.

I en pressemelding fra Innovasjon Norge kommer det frem at Anfinnsen ønsker å inspirere andre kvinner til å satse i mannsdominerte bransjer. Hennes klare oppfordring til andre kvinner er å gi mer blaffen om de skal lykkes på veien.

Les også

Nordmenn får mer boliggjeld - renteutgiftene har falt

Innovasjon i advokatbransjen

I 2016 sluttet Merete Nygaard i den trygge jobben som forretningsadvokat. Hun ble gründer på heltid. Nå utvikler det to år gamle selskapet hennes Lawbotics, et softwareprogram som automatiserer og effektiviserer juridisk kontraktskrivning.

Programvaren Lexolve reduserer tid og kostnader for brukerne samtidig som det sikrer bedre kvalitet på dokumentene. I tillegg lar den advokater gjøre om egne maler til en intuitiv steg-for-steg prosess, som gjør at brukeren enkelt kan genere juridiske dokumenter, forklarer Innovasjon Norge i en pressemelding.

Samtidig fanger den opp forbedrings- og endringsforslag, og gjør kunnskapen tilgjengelig på tvers av plattformen. En av aktørene som står på Nygaards kundeliste er Huseiernes Landsforbund, som tilbyr Lexolve til sine rundt 230.000 medlemmer.

- Det er veldig hyggelig å få denne anerkjennelsen, og vi tar de seirende vi kan få, sier Nygaard.

Hun mener prisen er viktig og trekker frem at forskning peker på at stereotypier og mangel på rollemodeller er bidragsfaktorer til at såpass få kvinner i forhold til menn starter egne bedrifter.

- Mitt håp er at andre skal se på meg og tenke: Hvis hun kan klare det, så kan også jeg, avslutter hun.

Nygaard håper gründer-prisen kan bidra til å bryte ned stereotypene og at flere kvinner starter egne bedrifter.

Lawbotics-teamet har også store planer om å innta Europa i år.Programvaren er nemlig ikke bundet til et ett enkelt språk eller rettssystem og kan derfor anvendes av brukere over hele verden.

- Viktige rollemodeller

I en pressemeldingen fra Innovasjon Norge viser selskapet til SSB- tall som viser at kvinnelige gründere og investorer fortsatt er i mindretall.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at skal vi lykkes med omstillingen av norsk økonomi så trenger vi enda flere kvinner som tør å satse på nye ideer.

– For å få til det er det sentralt med kvinnelige rollemodeller, og det er nettopp derfor jeg syns kåringen Female Entreprenur er viktig. Årets finalister har alle bidratt med fremtidsrettede løsninger, og jeg gleder meg til å dele ut prisen, uttaler han i pressemeldingen.

Det er næringsministeren som vil dele ut prisen.

En av årets jurydommere Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge, forteller at de tre finalistene er viktige rollemodeller.

– Først og fremst går de foran ved å tørre å ta steget og risikoen det er å bygge opp potensielle vekstbedrifter og nye arbeidsplasser. At de bruker teknologi som fundament og har høye ambisjoner kombinert med gjennomføringsevne er viktige egenskaper juryen vurderer, sier hun i pressemeldingen.

Dette er det 10. året at prisen Female Entrepreneur of the Year deles ut. Prisen er rettet mot kvinnelige teknologigründere som satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål.

Kommentarer til denne saken