Totalt ble 690 personer henrettet i 2018, ned fra 993 i 2017.
Iran (253), Saudi-Arabia (149), Vietnam (minst 85) og Irak (minst 52) var landene med flest henrettelser i fjor. Antallet i Iran gikk ned med hele 50 prosent i fjor som følge av endringer i landets narkotikalov. Også i Pakistan, Irak og Somalia var det færre henrettelser.
Men tallet øker i Hviterussland, Japan, Singapore, Sør-Sudan og USA. I Thailand har dødsstraff blitt gjeninnført, mens på Sri Lanka er diskusjonen oppe for alvor om å ta det samme steget.
– Til tross for regressiv utvikling enkelte steder, har antallet henrettelser utført av verstingene sunket kraftig, sier generalsekretær Kumi Naidoo i Amnesty International.

- Det sier litt om Iran når 273 henrettelser blir noe positivt
Tallene omfatter ikke Kina, som hemmeligholder statistikken. Amnesty antar at landet henretter flere tusen personer hvert år.
Naidoo mener at nedgangen viser at selv de mest henrettelsesvennlige landene har innsett at dødsstraff «ikke er svaret». Han peker ut Japan, Singapore og Sør-Sudan som land som nå tilhører en minkende minoritet av land som har hatt utvikling den andre veien.
– Jeg oppfordrer dem til å få en stans på denne forferdelige straffemetoden, sier Naidoo.
Burkina Faso gjennomfører ikke lenger dødsstraff, mens Gambia og Malaysia har innført moratorium (midlertidig stans, journ.anm.). Californias nyvalgte guvernør Gavin Newsom vil også sette alle dødsstraffer i bero og utsette straffen for 737 dødsdømte fanger.
– Sakte, men sikkert vokser en global konsensus for å få en stans på dødsstraff, sier Naidoo.
