Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse lover å holde deg i balanse

Foto: Mediehuset Nettavisen (Side2)
Se hva Side2 syns om TINEs nye serie 14.

(SIDE2): Ideen med den nye serien fra storprodusenten TINE er et sunnere mellommåltid som metter.

For yoghurtproduktene markedsfører TINE at de har et høyt innhold av protein og lite tilsatt sukker, samt er en kilde til fiber. For de to ulike cottage cheese-produktene er det høyt proteininnhold og lite tilsatt sukker som fremheves og for grøtproduktene er det kilde til fiber, protein og såkalt steel cut havrekorn som er salgsargumentene.

Ifølge produsenten er «steel cut» stort i USA og går ut på å kutte havrekorn i biter i stedet for å valse de flate. Det skal gi økt tyggemotstand og kan derfor oppleves mer mettende. Grøten kan spises både varm og kald, heter det.

Her er de ulike produktene og hva smakspanelet i redaksjonen syns om de ulike typene;

14 Gresk Yoghurt Bringebær/Granateple

Naturell filtrert gresk yoghurt med bringebær/granateple i bunnen og granola basert på havre og myslikrisp.

- God, men litt platt i smaken. Ikke den beste av de greske yoghurtene.

- Syrlig og frisk, mer smak enn den med blåbær

- Bedre enn varianten med naturell yoghurt. Syrlig og frisk, men ikke en favoritt.

- Frisk og veldig god. Godt med granateple i!

14 Gresk Yoghurt Blåbær

Naturell filtrert gresk yoghurt med blåbær i bunnen og granola basert på havre og myslikrisp.

- God, frisk og syrlig. Akkurat passe søt til mellommåltid. En ny favoritt!

- Kjedelig, ikke vond, men heller ikke spesiell på noen måte.

- Ikke den beste, men helt ok. Fint at den er syrlig og ikke for søt.

14 Gresk Yoghurt Naturell

Naturell filtrert gresk yoghurt med korn, kjerner, mandler, nøtter og bær.

- Frisk og god!

- Litt mektig med gresk yoghurt for min del, men passe søt.

- Kjempedeilig og frisk!

- Toppingen er god, men gresk yoghurt naturell er bare noe jeg ikke er så stor fan av.

14 Cottage Cheese Chilimandel

Mager cottage cheese med chilimandler, naturelle mandler og tørket ananas.

-For en skuffelse! Jeg trodde denne skulle være en spicy smaksbombe, men langt derifra.

- Anonym smak, tørr konsistens.

- Helt ok, men veldig uvant med ettersmak av chili.

- Absolutt et reelt valg for et mellommåltid. Stort pluss for at en meieriprodusent endelig har kommet med cottage cheese i praktiske porsjonsbegre med smak.

14 Cottage Cheese Hasselnøtt

Mager cottage cheese med salte hasselnøtter, tørkede blåbær og tørkede tranebær

- Cottage cheese og nøtter sammen er ikke godt. For tørt! Best med bløt frukt for min del. For salt også.

- Denne var kjip. Sikkert sunn, men ikke akkurat kalorifattig.

- Forstår at noen syns dette er en merkelig sammensetning, men jeg syns kombinasjonen av proteinrik cottage cheese, salte nøtter og søte, tørkede bær ble en vinner.

14 Havregrøt Gresskarkjerner og eple

Havregrøt med topping av gresskarkjerner og tørket eple.

- Kjempegod! Litt mange kalorier som mellommåltid, men med tanke på hvor god den er så er det ikke så ille. Dette er jo en sunn dessert.

- Veldig god! Liker eplesmaken og gode gresskarkjerner

- Spennende kombinasjon med gresskarkjerner og tørket eple. Kan fint spise dette som et mellommåltid. Ikke for søtt, men heller ikke helt uten søtsmak.

14 Havregrøt med mandler blåbær

Havregrøt med topping av naturell- og honningristede mandler, tørket blåbær og krisp.

- God! Deilig sammensetning av smaker, grøten smaker veldig godt.

- Litt for mange kalorier for et mellommåltid! Noe kjedelig smak.

- Ikke så spennende smak, men likevel god. Er generelt glad i havregrøt så denne likte jeg.

Dette mener ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad om den nye produktserien fra TINE:

- Ifølge Helsedirektoratet vil det for de fleste passe med 3 til 4 hovedmåltider og 1 til 2 mellommåltider i løpet av en dag. Når det gjelder prosentvis energifordeling anbefales det at mellommåltider utgjør mellom 0-20 energiprosent. Hvis man går utifra at en gjennomsnittlig kvinne trenger 2000 kcal hver dag, der mellommåltider utgjør 10 prosent av det totale matinntaket, så vil dette si at mellommåltidene bør bidra med 200 kilokalorier. En gjennomsnittlig mann trenger 2400 kcal og mellommåltider som utgjør 10 prosent av det totale matinntaket vil dermed utgjøre 240 kilokalorier.

- Et mellommåltid for en gjennomsnittsperson bør derfor ligge på rundt 100-150 kcal. Men det er viktig å huske på at dette bare er retningslinjer og ikke nødvendigvis det som er korrekt. Hva som kan defineres som «riktig» vil variere fra person til person da det daglige energibehovet avhenger av aktivitetsnivå, kroppsstørrelse og selvfølgelig hva man ellers spiser i løpet av en dag.

- De nye mellommåltidene fra TINE varierer mellom 207 og 265 kilokalorier per porsjon, så i forhold til Helsedirektorates anbefalinger er dette noe mer kalorier enn ønskelig hvis man velger et «14»-produkt som et mellommåltid. Når det gjelder næringsinnholdet så varierer innholdet av tilsatt sukker mellom 1 til 4 prosent, noe som jo er noe mindre enn mange andre lignende meieriprodukter og mellommåltid-alternativer. Innholdet av fiber og protein er også noen få gram mer per 100 gram sammenlignet med lignende meieriprodukter fra denne produsenten, noe som er positivt da dette kan bidra til en jevnere blodsukkerstigning og lengre metthetsfølelse.

Savner mer frukt og grønt

- Tanken fra TINE angående den nye produktserien er god, men jeg synes det er vel så viktig å påpeke at man like gjerne kan lage seg et sunt og proteinrikt mellommåltid med færre kalorier på egen hånd. For eksempel en liten skål med yoghurt naturell og friske bær, et grovt knekkebrød med proteinrikt pålegg som for eksempel ost eller magert kjøttpålegg sammen med paprika eller tomat, hjemmelaget smoothie, en porsjon havregrøt med tørket frukt og bær, eller en frukt eller grønnsak sammen med 6-7 usaltede nøtter. Mange nordmenn sliter med å dekke det daglige anbefalte inntaket av frukt og grønt så de fleste har godt av å inkludere mer av dette både i hovedmåltider og i mellommåltidene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!