RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fredrik Arff/NRK (NRK)

Disse må du slå

Sist oppdatert:
Her er Tone Damli Aabergs eventuelle internasjonale konkurrenter i MGP.

(SIDE2:) Både Side2s lesere og TV-seerne som stemte under gårsdagens delfinale i Melodi Grand Prix, har tydeligvis fått Tone-feber.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sogndals-jenta gikk rett videre til Norgesfinalen i musikk-konkurransen og på en avstemning i en artikkel her på Side2, fikk hun over 40 % av stemmene.

Nå er det selvfølgelig mye som kan skje fram mot den norske finalen, men man kan vel allerede nå påstå at 20-åringen har en rimelig god sjanse til å komme seg til Moskva.

Gårsdagen sto i Grand Prixens navn ikke bare i Norge. Både Danmark, Storbritannia og Finland hadde sine nasjonale finaler i går, så uansett om det blir Tone Damli Aaberg, Thomas Brøndbo eller noen andre som står på scenen i Moskva om noen måneder, så er det blant annet disse bidragene de må bryne seg på.

Brinck - Danmark
Fjorårets vinner Dima Bilan hevdet at superprodusent Timbaland sto bak låta, noe som utvilsomt skapte mye interesse for bidraget i forkant av finalen. Det er kanskje noe av det samme danske Brinck håper på da han valgte en sang som selveste Ronan Keating har vært med til å skrive.

Sangen, «Believe Again», fikk i hvert fall danskene til å juble og i går sikret Brinck seg finaleplassen. Også danskene har utvidet Grand Prix-prosessen i år, men har gjort det på en litt annen måte enn her hjemme.

De startet med ti opprinnelige bidrag der en fagjury var med på gi poeng i løpet av de fire rundene med avstemning, etter litt samme model som på «Skal vi danse» her til lands.

Her er danskenes bidrag:
(artikkelen fortsetter nedenfor)

Jade Ewen - Storbritannia
Britene har ikke akkurat gode Grand Prix-resultater å vise til de siste ti årene. Britene selv liker å sutre over at de ikke får noen stemmer fordi ingen liker dem på grunn av innblandingen i Irak-krigen, men om man ser på de britiske bidragene de siste årene er man fristet til å skylde på andre, mindre kompliserte årsaker.

Andrew Lloyd Webber er en av dem som har sett seg lei på bidrag som Scooch og Gemini (gruppen som hanket inn Storbritannias første «nil point») og han bestemte seg for å ta saken i egne hender. I høst annonserte den verdensberømte komponisten at han i samarbeid med BBC kom til å skrive årets MGP-bidrag, og at alle som ville kunne søke om å få fremføre den.

I serien «Eurovision - Your country needs you» har altså BBC forsøkt ikke bare å finne den rette sangeren til Webbers sang, men også å skape en ny nasjonal interesse for melodikonkurransen. Med Webber, Lulu og Duncan James fra boybandet Blue i juryen, var det allikevel fullstendig opp til TV-seerne som gikk videre, og her var det altså Jade Ewen fra Øst-London som gikk av med seieren og skal fremføre «My Time» i Moskva, står det å lese på de offisielle MGP-sidene.

Se Jade synge britenes bidrag her:
(artikkelen fortsetter nedenfor)

Waldo's People - Finland
Finland vant MGP så sent som i 2006 med monsterrockerne i Lordi. Finnene har siden den gang satset på gitarer og pyroteknikk, men i år virker det som om de har fått nok av denne sjangeren og har lagt seg helt på andre siden av det musikalske spekteret med en 90-tallsinspirert dancelåt.

Waldo's People vant gårsdagens finske finale med «Lose Control» etter tre uker med semifinaler. Gruppen hadde favorittstempel før finalen og hanket til slutt inn over 45 % av stemmene.

Her er Finlands bidrag:
(artikkelen fortsetter nedenfor)

Fra før av er det flere land som også har plukket ut sitt offisielle bidrag, blant annet Albania, Hviterussland, Bosnia og Hercegovina, Hellas, Israel, Montenegro, Holland, Sveits og Tyrkia.

Eurovision.tv melder dessuten også at San Marino ikke kommer til å delta i år, og at Georgia har fått lov å være med til tross for at de meldte seg på for sent, på grunn av «eksepsjonelle omstendigheter» etter at Russland invaderte landet i vår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere