Dette er reglene for karantene og isolasjon, gjeldende januar og frem til eventuelle nye regler fra regjeringen - men i første omgang til 14. januar, etter at regjeringen kom med nye restriksjoner i desember.

Les også: FHI og Helsedirektoratet ikke lenger med på regjeringskonferansen

Isolasjon – når du har testet positivt for koronavirus

* Hold deg hjemme, ikke gå ut og ikke ha besøk.

* Hold minst to meters avstand til de du bor sammen med. Helst skal du ha et eget rom og bad, samt få maten din levert på rommet.

* Vær nøye med hånd- og hostehygiene.

* Be om hjelp fra andre til nødvendige ærend.

* Dersom du har symptomer, kan du avslutte isolasjon når det har gått minimum 6 døgn fra tidspunktet symptomene startet og du har vært feberfri i minst 24 timer uten å bruke febernedsettende medisin.

* Dersom du ikke har symptomer, kan du avslutte isolasjon når det har gått 6 døgn fra tidspunktet du tok den positive covid-19 testen.

Les: Tette køer i skibakken: - Ser verre ut enn det er

Karantene – når du har vært nær en som er smittet

* Man regnes som nærkontakt når man har hatt kontakt med en person som er koronasmittet mindre enn 48 timer før den smittede fikk sine første symptomer eller fra prøvetidspunktet.

* Alle nærkontakter skal som hovedregel i karantene i ti døgn. Det skilles imidlertid mellom husstandsmedlemmer/kjærester/bestevenner og øvrige nærkontakter. Det er også noen unntak.

* Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære skal teste seg så raskt som mulig, og de kan teste seg ut etter sju døgn. Er testen negativ, kan karantenen avsluttes.

* Men: Bor du sammen med en smittet person og ikke kan holde nok avstand, skal du først begynne å telle de ti døgnene i smittekarantene når personen du bor med, har vært fire døgn i isolasjon. Man kan da teste seg ut på dag elleve.

* Øvrige nærkontakte r (kollegaer, klassekamerater, personer på middagsbesøk) kan teste seg ut etter tre døgn. Er testen negativ, kan man avslutte karantenen i arbeids-/skoletiden, men ikke på fritiden. Etter sju døgn kan man også teste seg ut av fritidskarantenen.

Les også: Israel ruller ut fjerde vaksinedose

Unntak

* Alle som har gjennomgått covid-19 de 3 siste månedene , er unntatt smittekarantene.

* Alle som har fått oppfriskningsdose av koronavaksinen for over 1 uke siden , er unntatt smittekarantenen. Men er du husstandsmedlem, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR i sju døgn for å være unntatt karantene.

* Øvrige nærkontakter som er under 18 år, er unntatt smittekarantene . Men det anbefales at denne gruppen testes så raskt som mulig, samt på dag tre og sju etter nærkontakten.

* Kritiske samfunnsfunksjoner kan få karanteneunntak i arbeidstiden ved å teste negativt på en selvtest samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

* Ansatte i skoler og barnehager kan få unntak fra karantene som øvrig nærkontakt i arbeidstiden. Denne gruppen må ta en koronatest på dag tre og sju, men trenger ikke vente på å få tatt test før de går på jobb.

(Kilde: Helsenorge.no , NTB)

Les også: Rekordstor smitte legger press på sykehus i Australia: - Folk vil dø