RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Sony Ericsson/montasje)

Disse mobilene stråler mest

Sist oppdatert:
Sjekk om din mobil er på listen.

[Mobilen.no] Blir du varm i øret når du snakker i mobilen? Noen tror det kan skyldes mobilstråling, snarere enn at det er batteriet som går varmt.

Mobilprodusentene er pålagt å opplyse om hvor mye deres mobiler stråler, så hvis du er bekymret for stråling kan du velge en mobil med en lav strålingsverdi. 

Vi har hentet inn strålingsverdier for mobiler som er i salg i Norge, og forskjellene er veldig store.

I verste fall kan to relativt like modeller ha hele syv ganger forskjell i stråleverdi.

Hvor farlig er mobilstråling?
Det er stor uenighet om hvorvidt elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner kan være helseskadelig. Foreløpig har det ikke kommet håndfaste bevis på at silk stråling har en negativ effekt. Samtidig antyder resultater fra flere uavhengige studier en potensiell strålingsfare. Særlig barn og unge kan være utsatt ettersom organene deres ikke er fullt utviklet, og strålingen kan derfor trenge dypere inn enn hos voksne.

På grunn av uvissheten har man lagt seg på en "føre var"-linje, noe som blant annet betyr at produsentene må oppgi hvor mye telefonene deres stråler. Måleverdien som brukes er antall Watt som absorberes per kilogram hjernemasse når telefonen holdes mot øret, også kjent som SAR-verdi.

Myndighetene i vestlige land er ikke enige om hvor høy denne verdien skal være. Statens Strålevern har satt den lovlige maksgrensen til 2,0 W/kg, i likhet med mange andre europeiske land. I USA og Canada er kravene strengere, med en maksgrense på 1,6 W/kg, men der brukes også en litt annerledes målemetodikk.

Den norske maksgrensen skal ifølge Statens Strålevern ligge veldig mye lavere enn det de egentlig mener er forsvarlig, men samtidig tar de forbehold om at det kan dukke opp nye bevis i fremtiden og da vil de i så fall gjøre en ny vurdering.

Fra offisielt hold skal det altså ikke være noen spesiell fare forbundet med å bruke en mobiltelefon, men det finnes også nordmenn som hevder at de lider av el-overfølsomhet. Den enkleste måten å unngå stråling mot hodet på, er å bruke en håndfri.

Liten råtass stråler mest
Strålingsverstingen i norske butikker er den nye, lille mobilen med fullt tastatur, populært kjent som Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro. Med en strålingsverdi på 1,61 W/kg står denne modellen i fare for å ikke være lov å selge i USA og Canada. X10 Mini Pro stråler over sju ganger så mye som tastatur-mobilen LG GW620, som er den mobilen som stråler minst med en SAR-verdi på 0,21 W/kg.

Sony Ericsson har i lang tid vært representert på verstinglistene når det gjelder stråling. I forfjor var Sony Ericsson T650 verstingen på listen, med en strålingsverdi på hele 1,8 W/kg. Denne telefonen er ikke på markedet lenger. Sony Ericsson står egenhendig bak de fire mobilene som stråler mest på det norske markedet. 

Lurer du på hvilke mobiler som stråler minst? Den tabellen finner du her.

Høy stråling på iPhone 4
Apple fikk mye pepper i forbindelse med antenneproblemene på iPhone 4 som kom i sommer. Denne har en strålingsverdi på 1,17 W/kg og det regnes som relativt høyt. SAR-verdien er marginalt høyere enn på fjorårets modell, iPhone 3GS.

En annen amerikansk produsent, RIM, er representert med to BlackBerry-telefoner som begge ligger over 1 W/kg.

RETTET: Det er den amerikanske strålingsverdien som er på 1,17 W/kg. Den høyeste EU-målingen er på 0,93 W/kg, noe som heller er marginalt lavere enn på iPhone 3GS.

DETTE ER VERSTINGENE PÅ DET NORSKE MARKEDET:

Finner du ikke din egen mobiltelefon?
Se hele listen på Mobilen.no>>

Mobiltelefon

Strålingsverdi (W/kg)

Sony Ericsson Xperia X10 Mini pro

1,61

Sony Ericsson Satio

1,58

Sony Ericsson T700

1,55

Sony Ericsson W902

1,48

RIM BlackBerry Pearl 9105

1,38

Nokia C5

1,34

Nokia E72

1,31

LG GD880 Mini

1,28

Nokia E71

1,27

Sony Ericsson Xperia X10

1,25

Finner du ikke din egen mobiltelefon?

Se hele listen på Mobilen.no>>

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere