*Nettavisen* Nyheter.

Disse omkom i helikopterstyrten

To personer skal ha mistet livet da dette helikopteret fra Norsk luftambulanse styrtet på Sollihøgda. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Piloten og anestesilegen omkom da ambulansehelikopter styrtet.

14.01.14 21:26

(Nettavisen): To personer, piloten og anestesilegen, omkom da et helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sollihøgda i Buskerud ved 11-tiden tirsdag.

Les også: Forsøkte å advare mot høyspentlinjer

Den tredje personen i helikopteret - en 51 år gammel redningsmann - er sendt til Oslo universitetssykehus med alvorlige skader.

Også den 44 år gamle sjåføren av lastebilen som hadde veltet, og som helikopteret skulle bistå, er alvorlig skadet og er sendt til Oslo universitetssykehus.

Sent tirsdag ettermiddag opplyser sykehuset at begge mennene er alvorlig skadd, melder NTB.

Ulykken skjedde da luftambulansen skulle bistå i forbindelse med trafikkulykken på E16.

Lastebilen hadde veltet ved Sønsterudtunnelen i Hole i Buskerud da helikopteret skulle komme.

Ulykken skjedde rett etter klokken 11, ifølge NTB.

Les også: Traff høyspentlinjen og falt ned

Politiet i Nordre Buskerud avgholdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse i Hønefoss om ulykken, der ga de også ut navnene på de omkomne.

De omkomne er pilot Bjørn Negård (52) fra Ski og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) fra Skedsmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

OMKOM: Anders Rostrup Nakstad. Foto: Sigurd Høye (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Klikk på bildet for å forstørre.

OMKOM: Bjørn Nergård. Foto: Terje Heiestad (Norsk Luftambulanse)

- Dette er en tragisk hendelse
- Et helikopter fra Norsk luftambulanse havarerte rett før klokken 11 i formiddag ved Sønsterudtunnelen på E16 i Hole. To personer om bord i helikopteret døde, oppsummerte politimester Sissel Hammer ved Nordre Buskerud politidistrikt på pressekonferansen.

- En av personene i helikopteret ble kritisk skadet, og er fløyet til Ullevål sykehus. Den siste meldingen vi har fått inn er at vedkommende er alvorlig skadet, men stabil, sier hun.

Også sjåføren av lastebilen som hadde veltet, og som helikopteret skulle bistå, er alvorlig skadet og er sendt til Ullevål sykehus.

Politimesteren sier at deres tanker går til de pårørende.

- Dette er en tragisk hendelse hvor to mennesker på jobb for å hjelpe andre dør. Våre tanker går først og fremst til pårørende som har fått dette triste budskapet i dag, sier Hammer.

Mange vitner
Politiet opplyser at det har vært mange vitner til ulykken, og bekrefter at helikopteret har vært i kontakt med en høyspentledning.

Stabssjef Kjell Magne Tvenge opplyser at det kort tid etter ulykken ble meldt om omkomne. Han forteller videre at han ikke kjenner til sikten i området på ulykkestidspunktet, men sier det var snøvær. Politiet kan så langt ikke svare på om helikopteret hadde problemer før det traff høyspentledningen.

Politiet hadde ikke sambandskontakt med helikopteret før ulykken, ifølge stabssjefen.

Fløy inn i høyspentlinje

Legehelikopteret fløy inn i en høyspentlinje like før det gikk ned. Men det er for tidlig å si om dette forårsaket ulykken.

- Det vi vet er at det siste som skjedde var at helikopteret traff høyspentlinjen og falt ned, sier havariinspektør Tor Nørsterud til VG.

- Mistet nære medarbeidere
Tidligere tirsdag avholdt Norsk Luftambulanse pressekonferanse.

- Dessverre har vi mistet to nære medarbeidere og en kollega er veldig hardt skadd, sier direktør Syver Leivstad i Norsk Luftambulanse på en pressekonferanse.

Årsaken til ulykken er ennå ikke klart. Leivstad forteller at besetningen var godt uthvilt da ulykken inntraff.

- Det var et veldig erfarent crew. De har fløyet veldig mange timer i Norsk Luftambulanse og har solid erfaring. Det var blant våre mest erfarne som dessverre var med i ulykken, sier Leivstad.

Han forteller at besetningen hadde siste oppdrag klokken 20.00 mandag kveld.

Leivstad forteller at det ligger ødelagte høyspentledninger like ved åstedet, men han kan ikke bekrefte at høyspentledningene var en medvirkende årsak til styrten.

Leivstad bekrefter også at det var snøvær i området da tragedien inntraff, men han vet ikke om værforhold kan ha spilt inn.

- Trist dag for helsevesenet
Helseminister Bent Høie (H) er også preget av ulykken.

- Vi har mistet dyktig personell, på vei for å hjelpe andre, sier helseminister Bent Høie (H) etter helikopterulykken.

- Min dypeste medfølelse og mine tanker går til familie, pårørende og kolleger av de omkomne og involverte, sier Høie.

Han betegner det som en trist dag for norsk helsetjeneste.

- Nå er det viktig at Havarikommisjonen og politiet finner ut hva som skjedde og hvorfor, fortsetter helseministeren

HTML EMBED

Ble vitne til ulykken
Et vitne som var rundt 50 meter unna styrtstedet, beskrev overfor Ringerikes Blad det han så. Han antar at helikopteret falt fra 70– 80 meters høyde.

- Jeg så at helikopteret var på vei ned, og så ser jeg bare høyspentledninger spruter. Så kom det litt røyk, og så ble helikopteret knust, forteller Pål Thomassen.

- Det var helt uvirkelig, sier han.

Han løp ut av bilen og bort til stedet for å hjelpe til, men fikk beskjed om å holde seg unna til så kyndig personell kunne gjøre jobben sin.

Ulykken på Sollihøgda skapte lenge problemer for trafikken på stedet. Like før klokka 16 melder Asker og Bærum politidistrikt på Twitter at trafikken på E16 fra Sandvika til Sollihøgda går som normalt igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag