De aller fleste er koronavaksinert i Norge, og mange er allerede på vei til å få- eller har fått den tredje oppfriskningsdosen. En liten gruppe i samfunnet er ikke vaksinert, de fleste av disse har valgt å takke nei til vaksinen, mens en annen gruppe ikke kan ta vaksinen.

I alt har 7,5 prosent av den voksne befolkningen i Norge ikke tatt koronavaksine, viser Folkehelseinstituttets (FHI) oversikt torsdag 23. desember. Det tilsvarer i overkant av 322.000 nordmenn.

Men hvem av disse er det som ikke kan ta vaksinen av helsemessige årsaker?

Når Nettavisen kontakter FHI , opplyser de om tre ulike grupper:

  • De som tidligere har hatt en alvorlig allergisk reaksjon på koronavaksine (noe man ikke finner ut av før man har tatt minst én dose)
  • Gravide i første trimester
  • Blant personer med svært sjeldne, alvorlige immunsviktsykdommer kan de aller fleste ta vaksinen

Les også: Koronavaksiner på vei ut til barn med alvorlig grunnsykdom

Alvorlig allergisk reaksjon

Å få alvorlig allergisk reaksjon etter å ha tatt koronavaksine er uhyre sjeldent. Det er i Norge satt over 9,5 millioner vaksinedoser fordelt slik:

  1. 4.279.012 førstedoser
  2. 3.911.740 andredoser
  3. 1.421.016 tredjedoser

Fordelt på nesten 10 millioner vaksinestikk sier Legemiddelverket til Nettavisen at det per 22. desember 2021 er registrert 112 tilfeller av mistenkte alvorlige allergiske reaksjoner, eller anafylaktiske reaksjoner som det heter på fagspråket.

– Det er bare kjent overfølsomhet for noen av innholdsstoffene som gjør at en ikke kan vaksinere seg. Dette er svært sjeldent og ikke noe man vet om på forhånd. Personer som har hatt en alvorlig reaksjon på første dose, anbefales en vurdering med lege før neste dose, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland til Nettavisen.

Les også: Intensivsykepleiernes julebønn: Vaksiner deg!

Uenig med FHI

Børre Fevang er overlege for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin på Rikshospitalet, OUS. Han har overordnet ansvar for rundt 600 pasienter med immunsvikt i Østlandsområdet. Fevang anslår at det kun er rundt 1.000 mennesker i Norge med immunsvikt totalt.

Han sier det er viktig å skille mellom «levende» vaksiner og «døde» vaksiner når man snakker om personer med immunsvikt.

– Levende vaksiner, som BCG-vaksinen, kusmavaksinen og gulfebervaksinen inneholder levende virus eller bakterier. Har man svekket immunforsvar, er det en risiko for at det svekkede viruset i vaksinen kan gi sykdom. De kan rett og slett bli syke av vaksinen, sier Fevang til Nettavisen.

Men når man snakker om døde vaksiner, der det ikke er brukt levende virus eller bakterier i vaksinen, er ikke de farlige for personer med immunsvikt, forklarer han. Eksempler på denne typen vaksiner er stivkrampe, kikhoste og alle koronavaksiner som brukes i Norge.

– Det er ikke farlig for pasienter med svekket immunforsvar, uansett årsak, å ta en død vaksine, sier Fevang og påpeker at hvor effektive de er for disse personene er en annen sak.

– De med svekket immunforsvar kan ha dårligere effekt av vaksine. Pasienter med immunsvikt må kanskje ha flere doser enn vanlig for å få effekt, og kanskje får de ikke en effekt i det hele tatt, sier overlegen.

Avviser immunsvikt-påstand

Til Nettavisen skriver Preben Aavitsland at «de aller fleste» med alvorlig, svekket immunforsvar kan vaksinere seg, men Fevang går lenger og sier at alle kan.

– Jeg vil tro det er en standardfrase fra FHI, som i hovedsak gjelder levende vaksiner. Det er ikke så relevant når det gjelder koronavaksiner fordi de er døde vaksiner, sier overlegen.

Det finnes to former for immunsvikt. Det er primærimmunsvikt, som er medfødt, og man har sekundær immunsvikt, som for eksempel er personer som går gjennom kreftbehandling, har fått en revmatisk sykdom eller har organtransplantert.

– Det er stor variasjon innenfor begge gruppene for hvor alvorlig immunsvikten er, sier han.

Men når det gjelder koronavaksine er det ingen tvil. Alle med immunsvikt kan ta vaksinen.

– Pasienter med immunsvikt kan ta vaksine på lik linje med alle andre personer, slår Fevang fast.

Les også: Øyvind Haugen og familien må feire jul i isolasjon: – Uflaks kan alle ha

Gravide

Det er ikke farlig for gravide å ta koronavaksine. Men det anbefales likevel at man ikke tar koronavaksine tidlig i svangerskapet.

– Gravide bør utsette vaksinering til andre trimester, men da er det viktig, sier Aavitsland.

Svangerskap blir ikke registrert i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK), derfor har vi ikke en eksakt oversikt over hvor mange gravide som har fått koronavaksine i Norge, opplyser FHI.

«Sammenfattede opplysninger i ulike helseregistre kan gi et anslag. Nylig oppdaterte tall tyder på at 8 av 10 gravide er vaksinert, hvorav 3 av 10 er vaksinert før graviditeten, og 5 av 10 er vaksinert under graviditeten.»

Les også: Hvis du er usikker på om hurtigtesten funker på omikron, bør du lese dette

Denne uken gikk FHI ut å sa at gravide prioriteres for oppfriskningsdose.

– Vaksinasjon er det aller viktigste virkemiddelet gravide kvinner har for å beskytte seg mot alvorlig sykdom ved koronasmitte, og samtidig beskytte fosteret eller det nyfødte barnet. Vi anbefaler alle gravide, deres partner og andre nære å vaksinere seg i svangerskapet, sa Fredrik Skår, lege ved FHI i en pressemelding.