*Nettavisen* Nyheter.

Disse pilotene nektet å bombe sitt eget folk

Foto: Lino Arrigo Azzopardi (Ap)

Pilotene ble beordret til å slippe bomber på sine egne. Minst 400 mennesker er blitt drept i Libya.

22.02.11 21:31

På mandag ble to libyske jagerflypiloter beordret til å slippe bomber på sitt eget folk i Libya. Men begge pilotene deserterte og fløy til Malta. Dette førte blant annet til at Italia satte hele luftvåpenet i beredskap, men pilotene ønsket bare å søke politisk asyl. De landet på den internasjonale flyplassen i Gudja på Malta mandag kveld.

Svært få bekreftede meldingene slipper ut av det hermetisk lukkede landet Libya. Men libyske diplomater bekrefter at Gaddafi har satt inn jagerfly mot sine egne innbyggere.

Den tidligere libyske ambassadøren til India Ali al-Essawi, som trakk seg i protest tidligere denne uken, sier til Al Jazeera tirsdag at myndighetene tok i bruk jagerfly til å bombe sitt eget folk.

Bomber vilkårlig
Jagerflyene skal ha bombet demonstranter i hovedstaden Tripoli mandag, og det antas at minst 65 mennesker ble drept i hovedstaden i løpet av dagen.

- Krigsfly og helikoptre bomber vilkårlig i område etter område. Det er veldig mange døde, sier innbyger Adel Mohamed Saleh til Al Jazeera.

I tillegg er det meldt om leiesoldater som går rundt i gatene og skyter sivile. En rekke snikskyttere skal også ha tatt stilling på hustakene for å skyte eventuelle demonstranter som møter opp på Den grønne plassen utenfor Gaddafis residens.

Det er meldt om nye demonstrasjoner tirsdag, og det forventes at blodbadet i Libya fortsetter.

Minst 400 drept
Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH) hevder det er minst 400 mennesker som er blitt drept etter at demonstrasjonene startet 14. februar.

Handlingene blir fordømt av en hel verden, og FNs sikkerhetsråd skal drøfte situasjonen i løpet av tirsdag. FNs høykommissær for menneskerettigheter sier de libyske angrepene er en forbrytelse mot menneskeheten.

Demonstranter skal ha klart å ta kontrollen over en rekke byer, deriblant landets nest største by Benghazi. Det strømmer blant annet ut bilder som viser sivile som har tatt kontrollen over stridsvogner i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kuttet Internett og telefon
I tillegg meldes det om soldater som deserterer og slutter seg til demonstrantene. Men både internett- og telefonforbindelsen er kuttet i landet, noe som gjør det svært vanskelig å sende ut pålitelig informasjon fra Libya.

En innbygger i Tripoli forteller at soldater skjøt vilkårlig på mennesker i bydelen Tajura mandag.

- Det som skjedde her i dag var en massakre, sier han til nyhetsbyrået AFP.

En annen sier at afrikanske leiesoldater ble utplassert i byen fra helikopter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utstedt en fatwa på Gaddafi
Den muslimske lederen Yusuf al-Qaradawi, som har flere millioner tilhengere i den arabiske verden, har utstedt en fatwa på Gaddafi og oppfordrer libyske soldater til å drepe ham.

Det har versert rykter om at Gaddafi har forlatt Libya og reist til Venezuela. Men natt til tirsdag rykket han ut på den statsstyrte TV-kanalen og avviste påstanden.

Den eksentriske libyske lederen har gått under mange kallenavn i løpet av de førti årene han har styrt landet med jernhånd. USAs tidligere president Ronald Reagan kalte ham bare for Mad dog (gal hund).

Klikk på bildet for å forstørre.

Sammenlignes med Adolf Hitler
Nå sammenligner en tidligere libysk ambassadesekretær Gaddafi med Adolf Hitler.

Ambassadesekretær ved den libyske ambassaden i Beijing trakk seg i protest etter å ha sett Gaddafi angripe sitt eget folk i helgen. Tirsdag stilte han opp utenfor ambassaden sammen med et tjuetall libyske studenter og krevde at Gaddafi forlater Libya umiddelbart.

- Jeg pleide å jobbe på denne Hitler-ambassaden. Men jeg sa opp for fire dager siden, da jeg så på TV at mitt folk ble drept av Hitler, Gaddafi. Jeg ønsker å si til ham. Game over. Kom deg ut! sier Hussein Sadiq al Musrati, ifølge CNN.

Kilder: Al Jazeera, Daily Mail, The Times, BBC, Associated Press, CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.