RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse pølsene er helsefarlige

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Inneholder giftstoffer.

(SIDE2): Den svenske forbrukernettsiden Testfakta har sjekket innholdet i pølsene på det svenske matmarkedet.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Høye saltverdier
Og planlegger du harryhandel i sommer, bør du lese videre.

Nettstedet fant høye salt- og fettverdier i pølsene. Det kommer ikke som noen overraskelse, da de fleste pølser inneholder mye salt, vann og fett.

Langt mer overraskende og skremmende er det at enkelte av pølsene inneholder flammehemmende midler og at de økologiske pølsnee var rene bakteriebombene.

Det er laboratoriet Eurofins i Frankrike som har utført testene på oppdrag av nettstedet.

Av pølsene som ble testet var det Euroshopper-pølsene som kom verst ut på saltinnhold. Ifølge Testfakta inneholder disse pølsene 3,2 gram salt per 100 gram. Det er mer enn dobbelt så mye som en vanlig chipstype, skriver Testfakta.

- Forbudt i Finland
- Det er kjempemye. I Finland er det en lov som tvinger produsentene til å merke varer med høyt saltinnhold. Om produktet inneholder mer enn 1,7 gram salt per 100 gram, så må den merkes «kraftig saltet». Denne pølsen ligger langt over dette nivået. Det er selvsagt ikke bra å spise dette for ofte, sier nutrisjonist Åsa Brugård Konde ved det svenske Livsmedelverket til Testfakta.

I Konsum (det svenske søsterselskapet til norske Coop) sine pølser av merket «Änglamark» fant testlabben hele 110 millioner ulike bakteriekolonier. Så høye bakterieverdier gir økt risiko for sykdomsspredning.

- Dette er høye verdier. Vi kommer umiddelbart til å iverksette egne tester av vår produksjon for å sikre at det ikke forekommer slurv blant personalet, sier infosjef Klas Olsson ved Konsum Värmland til Testfakta.

Flammehemmende stoffer
I alle pølsetypene som ble testet ble det også funnet flammehemmende midler. For halvparten av disse var det lave verdier. Men slike midler er et stridstema blant forskere, som frykter at de flammehemmende stoffene skal gi varige skader på menneskers forplantningsevne.

Se hele testen på Testfakta.ses nettsider.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere