Gå til sidens hovedinnhold

Disse produktene er ment for folk som lider av fedme

Men Side2 fikk kjøpt dem uten problemer.

(SIDE2): Du har sikkert sett reklame for disse produktene nå i januar. Produkter som Nutrilett, Allévo og Cambridgekuren lover deg en rask og enkel vektnedgang om du bytter ut måltidene dine med pulver.

Det som ikke kommer like godt frem er at disse produktene bare er godkjent til bruk av personer som lider av ekstrem fedme, i et avgrenset tidsrom, og under medisinsk oppfølging. Det skulle man heller ikke tro, ettersom produktene massedistribueres uten kontroll i dagligvaren, i helsekostbutikker – og på apotek.

LES OGSÅ: 15-åringer går på pulver for å få den perfekte kroppen

Pulverkurer

Ulike pulverdietter defineres som Low Calorie Diet (LCD) og Very Low Calorie Diet (VLCD)

LCD-produkter kan markedsføres som måltidserstattere eller kosterstatter, fordi de oppfyller kravene til innhold av næringsstoffer i Slankeproduktforskriften

VLCD-produkter faller utenfor kravene, men produktene kan likevel selges hvis de oppfyller kravene i Særnærforskriften

Kravene er at produktet merkes med en del viktig informasjon for å unngå feilbruk, blant annet:

- at produktet bare skal brukes "til dietisk behandling av fedme", det vil si for personer med en BMI på over 30.

- at produktet ikke skal brukes i mer enn 3 uker sammenhengende

- at produktet bare skal brukes av personer som står under medisinsk kontroll

Kun for ekstremt overvektige

Pulverdietter defineres enten som Low Calorie Diet (LCD) eller som Very Low Calorie Diet (VLCD). Mens LCD-produktene oppfyller kravene i Slankeloven, har VLCD-produktene et for lavt næringsinnhold til å godkjennes. På en slik diett er kaloriinntaket ekstremt lavt, på rundt 550-600 kcal for kvinner, og rundt 700 kcal for menn. For en gjennomsnittsperson som trenger 2000-2500 kalorier hver dag, tilsvarer dette omtrent en fjerdedel av kroppens daglige energibehov.

Både Nutrilett, Allevo og Cambridgekuren er slike produkter. Produsentene kan imidlertid få tillatelse til å selge produktene sine, hvis de oppfyller kravene i den såkalte «særnærforskriften».

I Norge er det Mattilsynet som gir denne tillatelsen. Fordi det er stor fare for feilbruk av produktene, stiller de strenge krav. Produsentene plikter blant annet å opplyse at produktet bare er ment til «dietisk behandling av fedme», for personer med en BMI (kroppsmasseindeks) på over 30. Det er altså snakk om mer enn overvekt. Det skal også komme tydelig fram at produktet bare skal brukes under medisinsk kontroll, og at produktet, av helsemessige årsaker, ikke skal brukes i mer enn tre uker.

LES OGSÅ: Dette er «New York-dietten»

- Kan ikke gardere oss

Nutrilett Quick Weightloss selges i de fleste dagligvarebutikker, og går under betegnelsen VLCD. Her er det ingen kontroll med hvem som kjøper slankepulveret. Direktør i Axellus Norge som fører Nutrilett, Tine Hammernes Leopold, mener likevel de gjør det de kan for at produktet kun brukes av personer som lider av fedme.

- Produktet er merket tydelig og fult ut i henhold til myndighetens krav til slike produkter sånn at forbruker kan ta et informert valg. Som produsent kan vi likevel ikke gardere oss hundre prosent mot misbruk til tross for tydelig og korrekt merking, sier hun til Side2.

I Nutriletts reklamefilm som for tiden ruller over TV-skjermene forteller en normalvektig kvinne om hvordan hun igjen kom inn i favorittbuksa, etter å ha brukt pulverdietten.

- Gir dere ikke da et inntrykk av at dette produktet er ment for alle?

- TV-reklamen for Nutrilett Quick Weight Loss forteller historien om en kvinne som allerede har hatt effekt av produktet og gått ned i vekt. Hun er ikke veldig slank og langt i fra så tynn som modeller ofte kan være i reklamekampanjer. I tidligere reklame for VLCD har vi også benyttet overvektige modeller med historier om hvordan Nutrilett har hjulpet dem ned i vekt, sier Hammernes Leopold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Allévo vil rydde opp

Allévo fører også VLCD-produkter og disse fåes kjøpt på de fleste apotek. Produsenten mener det bidrar til at produktet brukes slik lovverket tillater.

- Vi har valgt kun å selge Allévo på apotek nettopp for å sikre at kundene skal få god veiledning om riktig bruk av produktene. Vi har brukt store ressurser og mye tid på opplæring av de ansatte i apotek for å sikre oss at produktene brukes riktig, sier salgssjef i Cederoth, som fører Allévo i Norge, Asgeir Orskaug.

Han understreker også at alle produktene er merket slik særnærforskriften krever. Under produktinformasjonen på Allévos nettsider er det imidlertid ingen slik merking. Det står ikke at produktet bare skal brukes av personer med BMI over 30, eller under oppfølging av lege.

Orskaug påpeker imidlertid at det er mulig å finne denne informasjonen et annet sted på nettsiden, men innrømmer at dette ikke er nok.

- Vi ser at det også bør ligge tilsvarende informasjon under fanen du henviser til, det skal vi få ordnet så raskt det lar seg gjøre, sier Orskaug.

Heller ikke Cambrigdekuren informerer tydelig om hvem produktet er ment for under produktinformasjonen på sin nettside. Det har ikke lykkes Side2 å få snakke med produsenten.

Fikk kjøpt slankepulver

Side2 besøktre tre ulike apotek i Oslo for å se om en normalvektig person fikk kjøpt VLCD-produkter. Vi valgte ut to alminnelige selvbetjeningsapotek, der det ene var relativt lite, mens det andre hadde stort areal og utvalg. Det tredje apoteket vi besøkte solgte varer over disk, slik at man må spørre etter varen som medarbeideren finner bak disken.

Ingen av apotekmedarbeiderne som hjalp oss hadde noen innvendinger mot å selge produktet til Side2s normalvektige journalist.

Da vi ba om pulverdiett på apoteket som solgte over disk, fant medarbeideren fram et Allévo LCD-produkt og et VLCD-produkt av samme merke. Hun fortalte at den eneste forskjellen mellom de to typene var at det ene produktet inneholdt mer protein.

På det største apoteketet spurte medarbeideren bak kassen om jorunalisten hadde gått på dietten før, og foreslo å sjekke Allevos hjemmesider for gode råd og tips. På det tredje apoteket nevnte ikke ekspeditøren noe som helst om produktet.

- Vi kan aldri garantere at det bare er de personene produktet er ment for som kjøper produktet, men vi gjør alt vi kan for å sikre det. Jeg tror nok også at vi gjør mer enn andre, med tanke på den salgskanalen vi har valgt og tydelig informasjon på produktet, sier Orskaug i Allévo.

LES OGSÅ: Opp i vekt av slanking

Apotekforeningen mener at behovet for rådgivning knyttet til de ulike Allevo-produktene er forskjellig. Fagdirektør Per Kristian Faksvåg påpeker at ikke alle bruker produktene for å gå ned i vekt, men at man likevel bør få veiledning.

- Generelt skal kundene forvente å få nødvendig informasjon og råd om produktene man kjøper i apotek. Jeg håper og tror ikke at Nettavisens tre stikkprøver er representative for alle apotek, men de viser at det er mulig å bli enda bedre på rådgivningen. Vi tar denne tilbakemeldingen på alvor, og vil bestrebe oss på at salget av disse produktene også skal følges opp med informasjon, sier Faksvåg.

LES OGSÅ: Slankepiller kan gi hjerteinfarkt

Ikke ulovlig

Selv om VLCD-produktene kun skal brukes til behandling av fedme, er det ikke ulovlig å selge dem til normalvektige. Så lenge produktene oppfyller Mattilsynets krav, kan de omsettes fritt. Men ikke alle produktene er godt merket.

- Virksomhetene er ansvarlig for at produktene merkes i tråd med regelverket, sier rådgiver og klinisk ernæringsfysiolog i Mattilsynet, Anne Bueso.

Hvis produsentene ikke merker sine produkter godt nok, kan Mattilsynet kreve dette. Sjansen for at tilsynet griper inn er imidlertid langt større om en produsent ikke merker at produktet inneholder stoffer allergikere kan reagere på.

Mattilsynet har imidlertid en viss kontroll på salget av produktene.

- Det er virksomhetenes ansvar at kravene i regelverket blir etterlevet. Mattilsynet fører tilsyn med virksomhetene, sier Bueso.

VLCD-produktene omfattes av EUs direktiv for næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov. Dette direktivet er nå til revidering, og flere land ønsker seg en særforskrift for produkter i VLCD-kategorien. Uavhengig av dette har Mattilsynet startet et uavhengig arbeid med å oppdatere retningslinjene som benyttes når de vurderer VLCD-produkter.

LES OGSÅ: Over 8000 vil vite hva Berit spiser

- Ville aldri solgt disse produktene

NOKA og Go 1-2-3 er også en velkjente produsent av pulverdietter, men deres dietter defineres som LCD, ikke VLCD.

- Det er vesentlige forskjeller på pulverdiettene. VLCD-produkter er i utgangspunktet ikke godkjent, og vi ville aldri solgt disse produktene, sier daglig leder i Noka, Arve Hestnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En Noka-shake inneholder rundt 220 kalorier. For samme kalorimengde kan man for eksempel spise en porsjon havregrøt med litt frukt, eller et par knekkebrød med pålegg. Hestnes påpeker at man ved å innta en Noka-shake er sikret å få seg alt man trenger av vitaminer, mineraler og sporstoffer mens man slanker seg.

- Dette er fullverdige måltidserstattere, som inneholder alle næringsstoffene man trenger, men få kalorier, sier Hestnes.

- Forverrer forutsetningen for vekttap

Uavhengig om det er snakk om LCD eller VLCD, mener ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari H. Bugge, at en pulverkur generelt ikke er en god løsning, men at det kan være nyttig for noen.

- For personer med stor overvekt og fedme kan noen uker på pulverdiett for å komme i gang med livstilsendringer være en motiverende og riktig løsning, sier hun til Side2.

Dietten gir rask vektnedgang, man får en pause fra det å forholde seg til mat og det kan fungere som en kickstart på et lengre prosjekt for å gå ned i vekt.

- Men det er det en forutsetning at man er under oppfølging når man går tilbake til å spise vanlig mat, understreker Bugge.

LES OGSÅ: Slankere uten streng diett

For litt overvektige personer som kunne tenke seg å gå ned noen kilo, mener hun pulverkurer bare kan gjøre vondt verre.

- Mange bruker pulverdietten som en slags quickfix. Man raser ned i vekt, og mister mye fett, men ikke minst muskler. Dessuten responderer kroppen på kuren med å skru ned forbrenningen, sier hun.

Det fører til at mange legger på seg igjen når de begynner å spise vanlig mat, fordi det er svært vanskelig å spise kalorifattig nok.

- Resultatet er i beste fall at man ender opp på den samme vekten som man begynte på, men med dårligere forutsetning for å holde vekten. Man har mindre muskler og mer fett enn før, og det er musklene som forbrenner mest energi, forklarer hun.

Hun peker dessuten på at det ikke er noen læring i det å følge en pulverkur, man lærer ingenting om kosthold som kan hjelpe deg til et varig vekttap når man bare lever på pulver.

Kommentarer til denne saken