RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse selskapene blir solgt

Sist oppdatert:
Ekspertene tror på økt oppkjøpsaktivitet på Oslo Børs i 2007. Les hvilke selskaper som vil bli kjøpt opp.
Av: Henning Aarset NA24

Etter rekordvekst på bunnlinjen de siste årene, renner de store selskapene over av cash. Dette presser selskapene til å se etter nye investeringsprosjekter, som igjen øker oppkjøpsaktiviteten.

Aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities forklarer at oppkjøpsaktiviteten vil bli en av de viktigste driverne på Oslo Børs i året som kommer.

Forventer økt aktivitet

- Jeg forventer at oppkjøpsaktiviteten øker ytterligere både på Oslo Børs og ute i Europa, sier Nyborg til NA24.

Han forklarer at mange av selskapene nå er i ferd med å gå tomme for tilbakekjøps-fullmakter og at corporate-avdelingene i meglerhusene nå jobber på spreng for å konstruere ulike dealer.

- Blant oppkjøpskandidatene er det mange underprisede selskaper. Det er både vekst- og synergieffekter ved et oppkjøp som gjør at selskapet forsvarer en høyere prising enn hva markedet priser inn, sier Nyborg.

Størst trykk i oljesektoren

Han tror olje og offshore blir en av de heteste sektorene fremover.

- I prinsippet vil hele riggsektoren med unntak av SeaDrill være gode kandidater. Oilservice-selskaper og små oljeselskaper kommer i spill. Storebrand ligger jo også der og nærmest ber om et oppkjøp, men vi vil også se nye oppkjøp blant teknologiselskapene, sier han.

Aksjestrategen regner med oppkjøpspremier på mellom 20-40 prosent, men ser muligheten for enda fetere premier om det kommer flere beilere til bordet.

Kim Evjenth, sjefstrateg i Kaupthing, støtter Nyborgs synspunkter.

- Offshore og IT sektoren er de sektorene hvor vi vil se flest oppkjøp i 2007. Mange av de små oljeselskapene står i faresonen for å bli oppkjøpt, mens Super Office og Software Innovation er relativt klare kandidater i IT-sektoren, sier han til NA24.

Også han forventer oppkjøpspremier på 20 til 40 prosent.

- Lav rente, store strømmer av penger og en langvarig oppgangskonjunktur bidrar til komfortabel inntjening for de fleste i tiden fremover. Mange småselskaper i denne situasjonen er modne for konsolidering, sier han.

Økt tro på mineralsektoren

CAR-analytiker Gunnar Holen tror også oljesektoren er den hotteste sektoren for oppkjøp i 2007. Men ser også store muligheter både i rigg og mineralsektoren.

Han trekker først og fremst DNO og Altinex som de mest opplagte oppkjøpskandidatene i olje.

- DNO har med sitt kjempeinnpass i Kurdistan utnyttet et tidlig vindu, noe som andre ønsker å få innpass i. I tillegg er aktiviteten i Jemen og på norsk sokkel veldig spennendes, sier Holen til NA24.

Han mener også at Altinex sin cashflow er svært bra noe som kan tiltrekke seg oppkjøpslystne selskaper.

- Altinex har svært god cashflow noe som oppkjøperne blant annet kan bruke til å finansiere oppkjøpet med, sier han.

I riggsektoren ser Holen for seg Eastern Drilling, Aker Drilling, Sinvest, Petrolia Drilling, Petromena, Songa og Scorpion som potensielle oppkjøpskandidater.

Innen mineralsektoren har det også vært flere oppkjøp i senere tid, en trend CAR-analytikeren tror vil fortsette.

- Crew er blant annet en av de naturlige oppkjøpskandidatene, sier han.

Han forklarer at det er vanskelig å finne signifikante reserver noe som vanskeliggjør organisks vekst i sektoren. Dette fører til at selskapene som ønsker å ekspandere tvinges til oppkjøp.

Han har litt andre forventninger til oppkjøpspremie enn de to andre meglerhusene.

- Det kommer litt an på strategiske verdier. Men det er naturlig å anta en oppkjøpspremie på mellom 30-50 prosent, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere