RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse sigarettene skulle smugles til Norge

Sist oppdatert:
Nærmere 1,5 million sigaretter beslaglagt i Polen.

Det er Euronews som omtaler beslaget av illegale sigaretter, som ble gjort i forrige uke. Ifølge avisen skulle sigarettene smugles til Stobritannia og til Norge.

Polsk politi og tollvesen stormet en illegal sigarettfabrikk sør i landet.

Flere personer ble arrestert og de enorme mengdene med sigaretter er beslaglagt, skriver avisen. Det ble også funnet forfalsket emballasje.

Se video av beslaget i toppen av artikkelen.

Winston for en 50-lapp

Nettavisen har tidligere skrevet om steder i Oslo som selger ulovlige sigaretter for en 50-lapp.

Nok en gang har Philip Morris Norge kommet over en kiosk som selger ulovlige sigaretter.

Denne røykpakken kostet en 50-lapp «under disken» i Oslo.


Tidligere i sommer ble røykpakken som vises på bildet solgt fra en dagligvareforettning på Torshov i hovedstaden.

Pakken kostet 50 kroner.

- Vi fikk et tips om at stedet solgte ulovlige sigaretter, forteller informasjonsdirektør Christian Angell i Philip Morris Norge.

- En kollega gikk inn i butikken og spurte personen bak disken om de solgte noe billig Marlboro. Svaret var nei, men at de kunne tilby Winston for femti kroner, forteller Angell, og legger til at det er tydelig mye Winston-sigaretter som smugles inn til landet for å selges videre.

Angell fortellet at det er viktig at tobakk omsettes med mest mulig kontroll. Dette for å hindre salg til mindreårige og salg av ulovlige produkter.

Forrige regjering ønsket salgsbevilling for tobakk, og dette mener Angell er en god idé, i tillegg til andre tiltak.

-Det er ingen tvil om at helseministerens ønske om nøytrale tobakkspakker gjør det enda lettere for smuglerne, så dette tiltaket bør Norge droppe. Vi bør også heve strafferammene og øke ressurserne for å komme den omfattende smuglingen til livs.Og ikke minst er det viktig å skape et enda bedre samarbeid både nasjonalt og internasjonalt mellom politi, toll og bransjen, mener han.

- Få kjøper smuglersigaretter

I juni skrev Nettavisen at det selges én milliard smuglersigaretter årlig. Tallene er hentet fra en rapport utarbeidet av KPMG.

- Tallene er skremmende og de sjokker oss. Vi har visst lenge at Norge er et eldorado for profesjonelle smuglere, uttalte Angell.

- Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning viser at smuglersigaretter utgjør to til tre prosent av sigarettforbruket i Norge. Av de få som kjøper smuglersigaretter oppgir kun åtte prosent at de kjøper disse i kiosk. De som kjøper smuglersigaretter gjør det i all hovedsak fra privatpersoner, svarer statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen på spørsmål om de kjenner til problemet med salg av smuglersigaretter.

Vil ikke ha bevilling

Selv om den forrige regjeringen ønsket å innføre salgsbevilling for sigaretter. Dette mener den blå-blå regjeringen er et byråkratisk og unødvendig omfattende vedtak.

Det jobbes derfor med andre løsninger.

- Vi arbeider for tiden med et forslag til en enklere og mindre byråkratisk tilsynsordning med salg av tobakksvarer. Forslaget forventes sendt på høring i løpet av året, sier statssekretær Brein- Karlsen.

- Hvis tilsynsordingen avdekker ulovlig salg og sanksjonene er strenge, oppfatter vi dette som et viktig tiltak. Uansett er helseministeren helt på linje med tobakksbransjen når det gjelder viktigheten av å hindre mindreårige å få kjøpt sigaretter, kommenterer Angell.

Støtter økt kontroll

Statssekretær Brein-Karlsen forteller videre at regjeringen støtter økt kontroll med import og salg av tobakksvarer for å unngå ulovlig handel, og at det viktigste tiltaket for å motvirke ulovlig handel er gode kontrollrutiner og regionalt og internasjonalt samarbeid.

- Det nye EU-direktivet om tobakk inneholder regler som skal sikre bedre samarbeid og kontroll, nemlig et felles europeisk merkings- og sporingssystem hvor varene lettere kan følges av myndighetene fra produksjon til sluttsalg. Forslag til implementering av dette i Norge kommer på høring til høsten, forteller Brein-Karlsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere