*Nettavisen* Nyheter.

Disse skal vurdere Behring Breiviks tilregnelighet

SKAL VURDERE: Synne Sørheim og Torgeir Huseby skal vurdere om Anders Behering Breivik er strafferettslig tilregnelig. Foto: Erlend Aas (SCANPIX)

Rettspsykiaterne fra Faiza-saken har fått oppdraget.

28.07.11 17:31

Oslo tingrett bekrefter til Adressa.no at avdelingsoverlege Torgeir Husby ved psykiatrisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus og spesialist i psykiatri, Synne Sørheim, er oppnevnt som sakkyndige for å vurdere om terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er strafferettslig tilregnelig.

Begge to bekrefter ovenfor avisen at de har fått oppdraget.

- Jeg begynner med vurderingen i løpet av et par uker, men ønsker ikke å gi noen flere kommentarer, sier Husby til avisen.

Erklæring innen 1. november
I løpet av noen uker skal de to begynne arbeidet med å lage en skriftlig rapport og skla ifølge Oslo tingrett levere en erklæring innen 1. november.

Rettspsykiater Per Børre Husebø ble intervjuet av Nettavisen onsdag og han har 34 års erfaring innenfor rettspsykiatri.

Les også: Slik skal ekspertene vurdere Behring Breiviks hode.

- Det er slik at sakkyndige skal ta stilling til om han er sinnssyk eller ikke, altså psykotisk eller ikke. Det er det primære utgangspunktet. Dette er det straffelovens § 44 som regulerer, sa Husebø til Nettavisen.

- Og det er slik at de sakkyndige er rådgivere til retten, og retten står fritt til å ta de rådene til etterretning, eller om de vurderer saken annerledes, sier Husebø, som har 34 års erfaring med rettspsykiatri.

Samtaler med Breivik
De to rettspsykiaterne skal i samtaler med Behring Breivik forsøke å danne seg et bilde av ham, i en såkalt rettslig observasjon. Her vil de forsøke å komme fram til en konklusjon som kan si om hva slags mental tilstand Behring Breivik er i og i hvilken tilstand han var i gjerningsøyeblikket 22. juli.

- Først og fremst må man ta stilling til, etter å ha snakket med han grundig og tydelig, om han er oppfattet som psykotisk, altså inkluderes i straffelovens § 44. Det er det første spørsmålet, fortsatte Husebø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.