Gå til sidens hovedinnhold

Disse skianleggene åpner til helgen

Trosser varsel om mildvær og plussgrader.

- Vi må være optimister nå, sier Eskil Solberg til Nettavisen.

Han er markedssjef hos Kvitfjell Alpinanlegg og garanterer at det blir åpent fra lørdag. De kjører i gang Familiebakken og Familieheisen i første omgang.

- I tillegg vil vi ha på plass en tidligpark på mellomstasjonen.

Sjekk været der du bor

- Blir som en fryseboks
For Solberg vet at meldingene om mildvær ikke truer snøproduksjonen som pågått den siste uken.

- Har vi først fått lagt snø i bakkene så holder det lenge. Det blir som en fryseboks. Kanskje blir det en plussgrad eller to til helgen, men selv da venter vi at eventuell nedbør fortsatt kan komme som snø.

De største skianleggene i Norge trenger fire til fem dager med minusgrader for å legge nok snø i de delene av bakken som skal åpne sesongen.

«Når kan dere åpne?» Dette er spørsmålet Solberg har fått utallige ganger de siste ukene.

- Det har aldri vært en slik pågang fra snøhungrige skifolk i Norge og Europa som gjennom de siste dagene, forteller Kvitfjell-sjefen.

Nå starter de opp deler av heisanlegget lørdag 19. november, sammen med Hafjell, Rauland Vierli, Trysil, Kongsberg og Bjorli. Mer sesonginformasjon finner du på Skiinfos nettsider.

Ved Bjorli Skisenter står minst 800 meter av alpinanlegget klart til bruk.

- En kombinasjon av hardt arbeid og glimrende værforhold har ført til at vi endelig er i rute igjen, forteller Arne Ivar Lyngen, daglig leder ved Bjorli Skisenter.

Her har de arbeidet døgnet rundt de siste dagene, og belønningen kommer i form av åpning av bakkene lørdag.

Plussgrader i vente

Onsdag meldte StormGeo at det nå er en varmfront på gang.

- Når vi nærmer oss helgen, trekker høytrykksryggen unna og et lavtrykk sender inn en varmfront. Det betyr nedbør. Og du må antakelig opp i over 1000 meter over havet for å se at nedbøren faller som snø, sa meteorolog Ina Ynnesdal Sulen til Nettavisen.

Dette ser ikke ut til å påvirke den planlagte starten på alpinsesongen. Fram til det igjen blir plussgrader går snøkanonene i norske anlegg for fullt.

- Været har gitt oss noen utfordringer denne høsten, men vi har brukt hver eneste mulighet vi har hatt til å produsere snø. Snøgjengen har virkelig stått på. Vi har planer om å fortsette snøproduksjonen ved enhver anledning slik at vi får åpnet flest mulig av bakkene tidligst mulig, sier Solberg.

Til sammenligning var det i fjor 39 skianlegg som hadde åpnet på denne tiden av året.

Kommentarer til denne saken