Disse spillene er skapt for å deles

Her er en spillsjanger som egner seg godt for spilling med barna.

Her er en spillsjanger som egner seg godt for spilling med barna.

Her er en spillsjanger som egner seg godt i samarbeid.

12.11.10 14:10

Det å spille kan være en sosial opplevelse, også når det er snakk om spill som ikke i utgangspunktet er laget for flere spillere. På samme måte som man kan samles rundt en film, kan det være både moro og engasjerende å se på når noen spiller et spill, spesielt om dette drives frem av en god historie eller er såpass åpent at man kan planlegge og diskutere handlingen i felleskap. Man kan også spille ett nivå hver, eller bare bytte på spillingen når man føler for det.

Les også: Derfor bør barn spille dataspill

Men en ting som ofte er litt kjedelig med de mer actionpregede spillene er at det er selve spilleren som har mye av moroa. Når alt kommer til alt, er det jo personen med kontrollene som overkommer utfordringene og styrer handlingen.

Eventyrmoro

Det finnes imidlertid noen sjangere hvor det å samarbeide seg gjennom et historiebasert spill fungerer bedre enn i andre. Et eksempel er tradisjonelle eventyrspill. Disse spillene fokuserer vanligvis ikke på fysiske utfordringer. I stedet er fokus på gåter, dialoger og utforskning, og spillkontrollene er ofte så enkle som å bruke musen til å peke og klikke rundt på skjermen (derfor kalles de ofte «pek-og-klikk-eventyr»). Utfordringene er mentale, ikke fysiske.

Det betyr at den som sitter med kontrollene egentlig ikke behøver å være mer involvert enn den som sitter ved siden av. I stedet blir personen med kontrollene et verktøy for den vesle gruppen. Han eller hun gjør det fellesskapet vil, og spilleren og de som ser på blir likeverdige partnere. De spiller gjennom spillet sammen. Sidemannens ideer og løsningsforslag kan være like viktige som «spillerens» ideer, og man skjønner raskt hvor uttrykket «to hjerner tenker bedre enn én» kommer fra.

De tradisjonelle eventyrspillene har også en annen verdifull fordel. Det er nemlig svært sjeldent at vold er løsningen på problemene, og dette gjelder selv i spill som ellers er tydelig rettet mot et voksent publikum. I stedet må man finne andre og mer kreative løsninger, som ofte involverer samtaler og andre typer interaksjon med spillets figurer.

Les også: Hvilken spillkonsoll skal du velge?

Siden eventyrspill generelt ikke er en sjanger man tjener de helt store pengene på, er det ikke ofte utviklerne tar seg råd til å oversette spillene til norsk. Men dette kan være en velsignelse i forkledning; åtti- og nittitallets eventyrspill gav meg solide engelskkunnskaper, som jeg neppe hadde hatt uten dem. Hvis man i tillegg har en voksen som kan oversette vanskelige ord, er det ekstra positivt.

Jeg har plukket ut fem eventyrspill jeg vil anbefale at du tar en titt på.

Monkey Island Special Edition

Dette er en av sjangerens store klassikere. Spillet ble først lansert i 1990, og nyutgaven som kom ut i fjor (via digital distribusjon, for PC, Xbox 360 og PS3) er trofast mot originalspillet på de aller fleste måter. Grafikken og lyden har imidlertid fått en oppdatering, slik at det passer dagens publikum litt bedre.

The Secret of Monkey Island følger Guybrush Threepwood, en ung mann som drømmer om å bli sjørøver. Av ukjente grunner har han havnet på ei øy som heter Melee, som viser seg å være truet av en spøkelsespirat ved navn LeChuck. Denne vandøde fyren er forelsket i øyas guvernør, vakre Elaine Marley – som Guybrush selvsagt også faller for etter hvert. Og når LeChuck kidnapper Elaine, og bringer henne til sin hemmelige base på legendariske Monkey Island, er Guybrush selvsagt klar for å redde henne.

Spillet er nok ment for et litt mer voksent publikum enn den typiske Kaptein Sabeltann-tilhengeren, men hvis du mener barnet ditt er gammelt nok til å se Pirates of the Caribbean-filmene (som forøvrig ble delvis inspirert av den originale utgaven av Monkey Island) har du lite å frykte her. Spillet er på engelsk, så du må nok oversette litt underveis. Hvis spillet faller i smak, bør du også ta en titt på nylanseringen av oppfølgeren, LeChuck's Revenge , samt de episodebaserte Tales of Monkey Island-spillene.

Wallace & Gromit: Grand Adventures

Den eksentriske oppfinneren og hunden hans, som har sjarmert sokkene av oss på TV, har selvsagt fått spill. Wallace & Gromit: Grand Adventures kommer fra skaperne av Tales of Monkey Island, og er en serie med fire episodebaserte eventyrspill hvor hver episode tar et par timer å spille gjennom (litt avhengig av hvor raskt du jobber, selvsagt). Spillene selges i én enkelt pakke på PC, og er også tilgjengelig på Xbox Live Arcade for Xbox 360.

Grafikk, presentasjon, lyd og dialoger er svært trofast mot det vi kjenner fra TV-serien, og det samme er historien. Som vanlig har Wallace en eller annen sær plan, som involverer massevis av merkelige maskinerier. Men naturligvis går ting litt galt etter hvert, og dermed er det opp til Gromit å ordne opp.

Wallace & Gromit: Grand Adventures er dessverre ikke tilgjengelig på norsk, slik filmene er. Dermed må du nok belage deg på å oversette litt underveis, men det klarer du nok. Det er ikke veldig mye snakking i disse spillene, etter som Gromit av naturlige årsaker ikke har så fryktelig mye å si.

Drawn: The Painted Tower

Dette herlige lille spillet er en blanding av et tradisjonelt eventyrspill og et såkalt «skjult objekt»-spill. Her er du fanget i et magisk tårn, og må redde ei prinsesse fra en ond konge. Denne prinsessa har en unik egenskap, nemlig at ting hun maler og tegner blir levende. Men den onde kongens korrumperende innflytelse har ødelagt bildene hennes. Du kan imidlertid fikse dem, ved å hoppe inn i verden de viser, og rette opp ting som har gått galt.

Drawn er en utrolig hyggelig opplevelse, og selv om det har noen vanskelige nøtter har det også mange segmenter som burde passe glimrende for unge barn. Ofte må du for eksempel saumfare skjermen for å finne skjulte ting, og her kan det godt tenkes barnet er både raskere og dyktigere enn deg. Spillets skilter dessuten med en svært sjarmerende verden, og siden det ikke inkluderer særlig mye snakking eller tekst passer det svært godt.

Drawn: The Painted Tower lanseres i utgangspunktet i en prøveversjon som lar deg spille gratis i 60 minutter før du må betale for å få lov til å spille mer. Dermed kan du raskt og kostnadsfritt sjekke om det er noe for deg. Og om det faller i smak, har utviklerne nylig lansert en oppfølger, med mange forbedringer og nyheter i forhold til originalen. Denne heter Dark Flight.

Ceville

Den onde kongen Ceville har blitt kastet fra tronen i fantasikongeriket sitt, og det er han selvsagt ikke begeistret for. Spesielt ikke når det er hans enda ondere rådgiver som har overtatt makten (er det noe vi bør skjønne etter utallige eventyr og tegnefilmer, er det at kongens rådgiver alltid er utrolig ond). Nå må han forsøke å karre seg tilbake til makten, og han får hjelp av ei smart lita jente og en edel, men rimelig dum, ridder.

Ceville er et tegnefilmaktig spill, og selv om hovedpersonen selv er en onding er han ond på den samme karikerte og morsomme måten som Kaptein Sabeltann. Spillet er egentlig ganske harmløst, og byr på massevis av humor og moro både for barn og voksne. Presentasjonen er morsom og tegnefilmaktig, og skuespillet er godt – men spillet har den potensielle ulempen at det er veldig mye snakking her, og snakkingen foregår som vanlig på engelsk.

Ceville bør være å finne i vanlige spillbutikker, men om du ikke klarer å oppdrive det kan det kjøpes via de fleste digitale distribusjonsportaler. Det finnes også en demo som du kan teste for å finne ut om det er noe for deg og dine barn.

Machinarium

Machinarium er en liten perle av et spill, som mest av alt minner om en interaktiv tegnefilm. Her kontrollerer du en søt liten robot som må redde byen sin fra de onde planene til en gjeng robotskurker. Samhandling med andre figurer foregår primært via sjelfulle animasjoner, og spillet har ingen muntlige eller skriftlige dialoger.

En potensiell ulempe med Machinarium er at gåtene er rimelig vanskelige, så selv om spillet har en presentasjonsform som i utgangspunktet burde passe de yngste helt perfekt, er det neppe et spill de får veldig mye ut av helt på egenhånd. Heldigvis løses mange av nøttene ved hjelp av eksperimentering, som kan være underholdende i seg selv.

Machinarium er primært i salg via digital distribusjon. Hvis du vil finne ut om Machinarium er noe for deg og barnet før du kjøper, kan du teste en spillbar demo gjennom nettleseren. Dessuten anbefaler jeg deg å ta en titt på Samorost-serien, som kommer fra de samme skaperne. Selv om Machinarium føles som et mye mer komplett spill enn disse flotte, nettleserbaserte gratisspillene har de mange likheter i stil og stemning, og du bør absolutt ta en titt.

Les også: 10 trygge actionspill for barn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag