Gå til sidens hovedinnhold

Disse spillene gjør nordmenn syke

Flere og flere blir avhengige. Ett spill skiller seg ut på svartelisten.

(Spillmagasinet): Rollespill på internett kan gjøre spillerne så avhengige at det for noen ender med innleggelse på lukket avdeling. Det meldte Dagsavisen tirsdag.

Blant henvendelser om spill som ikke direkte er pengespill, nevnes «World of Warcraft» så ofte at spillet nevnes eksplisitt i statistikken til Hjelpelinjen for spilleavhengige.

- «World of Warcraft» er totalt dominerende i statistikk, forteller fungerende leder i Hjelpelinjen, Trond Aspeland, til Nettavisen.

- Blant samtalene til Hjelpelinjen om spill uten penger, omhandler 8 av 10 «World of Warcraft». Det er veldig langt fra dette spillet og ned til andreplass på lista, legger han til og understreker at det fortsatt er gjort lite forskning på emnet.

Stadig noe nytt

Han tror det er flere grunner til at det populære MMORPG-spillet er så dominerende:

- Man går glipp av noe hele tiden hvis man logger av spillet, for det skjer alltid noe. Det er stadig nye opplevelser, og levende figurer å møte slik at verden alltid har noe nytt å by på. Spillet handler om mye mer enn å drepe drager og enkelte ender opp med å fylle mange av livets sosiale funksjoner inne i spillet, forteller Aspeland som mener at en bratt læringskurve og mestringsfølelse fra begynnelsen av spillet, også er med på å gjøre spillet ekstra avhengighetsdannende.

«Age of Conan» som faller inn under den samme sjangeren har etter lanseringen i vår fått mye mediadekning, men ifølge Aspeland har ikke spillet vært lenge nok på markedet til at avhengighet har kunnet bli et problem.

En spillserie som derimot har hatt lenger fartstid, er «GTA»-spillene som jevnlig kommer også opp i samtaler med Hjelpelinja. Spillene har vært på markedet lenge, og spesielt «GTA»-utgivelser til PS2 er representert.

Mer fra Nettavisen.no/spill:


Spill skal fylles med reklame

Tidenes 20 beste spill

Wallace & Gromit på nye eventyr

Krigs- og strategispill er også representert.

«Battlefield» og «Counterstrike», som lar folk danne organiserte fellesskap som kriger på tvers av aldersgrenser, landegrenser og tidssoner, kan også være avhengighetsdannende.

Karakteristisk for alle spillene som blir nevnt i samtaler med Hjelpelinjen er at de har en sosial dimensjon som lar spillerne kommunisere på mange plan.

Hvis man er bekymret for at man er i ferd med å bli avhengig anbefales det at man tar en pause fra spillingen og ser hvordan man klarer seg uten spillet i en periode. Hvis man blir rastløs og urolig, kan det være et tegn på at spillet har fått for mye kontroll.

- Vi ser på spill som massemediaunderholdning, men det er viktig at foreldre har en dialog og følger med på hva som skjer på gutterommet, sier Aspeland og legger til:

- Avhengighet som psykiatrisk problem er slik at jo yngre man er, jo lettere er det å bli avhengig. Vi vil ikke rette pekefingeren mot spill, men foreldre bør spørre hva spillet betyr for ungene og sette seg inn i hva spillene går ut på.

Verst for gutta

Tidligere har avhengighet til nettpoker og spilleautomater fått stor oppmerksomhet i nyhetsbildet, men statistikk fra Hjelpelinjen viser en kraftig økning i antall henvendelser som ikke er direkte knyttet til pengespill.

I 81% av samtalene som omhandler spill som ikke er lotteri- eller pengespill, er det pårørende som tar kontakt med hjelpelinjen. Kun i 15% av de 250 samtalene om slike spill, er det spillerne selv som har ringt inn.

Problemer med spill uten penger klassifiseres ikke som avhengighet, men røster fra fagmiljøet mener problemet fortjener å bli tatt på alvor:

- Dette blir bagatellisert, men det er åpenbart dypt alvorlig for dem som tar kontakt med oss. Flere foreldre ringer inn om barn som sliter med depresjonsproblemer og det avdekkes symptomer som kan minne om psykiske lidelser, sier Aspeland.

Det er spesielt gutter og yngre menn som er i risikosonen. 94% av henvendelsene for spill som ikke direkte er pengespill gjelder denne gruppen.

- Spill kan være skapende og kreative aktiviteter, men spillavhengighet viser at medaljen også kan ha en mørk bakside, forteller Aspeland.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken