RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse står 92 timer i kø

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bilister i den norske hovedstaden tilbringer totalt fire døgn i kø hvert år.

(SIDE2): Mandag morgen og onsdag ettermiddag er de ukedagene med mest rushtrafikk i Oslo.

Ettermiddagsrush
Oslo havner midt på treet i en ny kartlegging av køproblemene i 31 europeiske storbyer. Norges hovedstad havnet på 15.plass som er plass bedre enn forrige måling for ett år siden, men undersøkelsen viser at få byer i Europa har like mye trafikkork om ettermiddagen som Oslo, skriver NRK.no.

Navigasjonsselskapet Tom Tom står bak undersøkelsen, som baserer seg på et stort antall automatiske GPS-registreringer av kjøretid. Undersøkelsen ble gjennomført de tre første månedene i år og strekninger på totalt 54 mil er kartlagt i Oslo.

Undersøkelsen sammenligner rushtid med periodene uten kø (såkalt fri flyt), og omfatter alle ukedager.

Viderer viser resultatene at Oslo-bilistene må regne med å bruke gjennomsnittlig 24 prosent mer tid sammenlignet med en «fri fly»-situasjon.

I europeisk sammenheng gjør dette den norske hovedstaden til en by med middels store korker på veiene.

Når det tetter seg i Oslo øker reisetida med 20 prosent på ringveier med høy hastighet, og med 31 prosent på vanlige gater og veier. I rushtida blir det altså enda verre.

Når Oslo-arbeiderne skal hjem fra jobb, øker reisetida med hele 70 prosent av det som er teoretisk mulig. Bare i Warszawa, Marseille og Brussel er det verre, mens byen Bern i Sveits har minst kø av alle de undersøkte stedene.

Forskjell fra dag til dag
Også morgentrafikken er ille der 66 prosent økt reisetid gjør Oslo til den åttende verste byen i Europa å kjøre i om morgenen.

Undersøkelsen konkluderer med at en Oslo-bilist som kjører en halv time i rushtrafikken 230 dager i året, står 92 timer i kø i løpet av det samme året. Dette tilsvarer nesten fire døgn.

Det er like lenge som i den stillestående Paris-trafikken, og ganske mye lenger enn i London, Berlin og København.

Undersøkelsen viser derimot god flyt i helgetrafikken i Oslo.

Ifølge undersøkelsen er køproblemene størst onsdag ettermiddag og mandag morgen. Tirsdag ettermiddag og fredag morgen de minst belastede ukedagene i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere