Disse stjeler mest

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto: Lunde, Andreas Hensch

Tall fra vekter-firma slår fast hvor, når og av hvem det naskes mest av.

07.04.13 15:44

Det er et evigvarende problem for handelsnæringen. Hverdagsnaskingen. Enten det er mat, sminke, elektroniske artikler eller andre ting.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

På landsbasis har Securitas anmeldt tyverier for 825.000 kroner så langt i år. I fjor endte tallet på 3,3 millioner. Gjennomsnittsverdien per anmeldelse er på 1.269 kroner.

På Romerike er det en gruppe som skiller seg ut blant naskerne – gutter under 19 år.

Onsdag klokka 16
Senest denne uka ble to 16 år gamle gutter tatt på fersken mens de forsøkte å stjele øl fra Coop Obs på Jessheim.

– Det kan synes som om Romerike er preget av handlinger som begås av ungdom. Dette bør butikkene være obs på, sier fagsjef Pål Eirik Johansen i Securitas.

Tall fra lokale Securitas-aktører viser at onsdager mellom klokka 13 og 17 er det mest utsatte tidspunktet. Hvorfor er avdelingssjefen på Romerike mer usikker på.

– Hva er det de stjeler?

– De er veldig glad i «duppeditter». Alt fra hodetelefoner til elektroniske spill til PC og for eksempel Play Station. Også øl er en favoritt, forteller avdelingssjef på Romerike, Espen Brodahl.

Tas av sivile vektere
Securitas drifter de aller fleste kjøpesenterne på Romerike. De har ansvaret for mange butikker og har til en hver tid flere ute i felten.

– Det er de erfarne, sivile vekterne våre som tar de fleste. De kan spotte dem ganske raskt. Det er flere ting de biter seg merke i, uten at jeg kan avsløre alle triksene, sier han.

– Hvordan reagerer de unge guttene når de blir tatt?

– Det er veldig forskjellig. Noen blir veldig lei seg, mens andre bryr seg ikke. Det samme gjelder foreldrene som blir kontaktet i ettertid, forteller Brodahl.

Avdelingssjefen mener ikke det er noen forskjell på Øvre og Nedre Romerike når det kommer til nasking.

Sikkerhetssjef ikke enig
Sikkerhetssjef i Coop Øst, Arnt Erik Brekke er informert om tyveriet på Jessheim tidligere denne uka. Han mener imidlertid ikke at unge gutter skiller seg ut.

– Jeg har ingenting på mitt bord som tilsier at denne gruppen er overrepresentert i våre butikker. Men det er mulig det er en forskjell på de store kjøpesentrene og matbutikker, sier han.

På Jessheim ble de to 16-åringen tatt av en sivil vekter. Coop har valgt å la sivile vektere overvåke butikken, i og med at det er mye ungdom der på dagtid.

– Men rapportene viser at omfanget ikke er høyt, sier han.

Les flere saker fra rb.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.