Gå til sidens hovedinnhold

Disse ti har vært savnet siden leirskredet gikk: – Vi håper og ber om at et mirakel eller to skal skje

Disse ti har vært savnet siden det fatale skredet i Gjerdrum.

Natt til onsdag 30. desember gikk et voldsomt leirskred på Ask i Gjerdrum kommune. Siden har redningsmannskapene jobbet dag og natt for å finne personer som er tatt av skredet.

OPPDATERT: Per mandag ettermiddag er syv personer bekreftet omkommet. Seks av disse er identifisert.

DIREKTE: Følg med i Nettavisens nyhetsstudio for siste nytt fra Gjerdrum-katastrofen

Helsevesenet rigger nå i stand til å ta imot mulig overlevende, ved å oppbemanne og mobilisere. De setter også sykehusene i stand til å ta imot.

– Vi har stor tro på å finne overlevende. Det er mulig å overleve i luftlommer i lang tid, sier innsatsleder helse Bjørn Nuland fredag.

– Vi må fortsatt jobbe hardt og intensivt, med fullt fokus på å finne overlevende, sier politiets innsatsleder Roger Pettersen.

Les mer: Nye bilder fra rasstedet viser omfanget av kvikkleireskredet på Gjerdrum

Fant omkommet person i skredet

Én person ble fredag ettermiddag funnet omkommet i skredområdet. Etter en stund ble den avdøde identifisert som Eirik Grønolen (31). Søket etter de øvrig savnede pågår fortsatt.

– Mine tanker går til de som har mistet en de hadde kjær, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

– Redningsoperasjonen pågår fremdeles, og jeg tenker også på alle de som lever med usikkerhet om hvordan det går med dem som er savnet, sier hun.

Les også: Tredje person funnet omkommet

Ti personer ble sendt til sykehus med skader av ulik grad og om lag 1.000 mennesker er evakuert fra sine hjem. 31 boenheter har forsvunnet ned i de ødeleggende leirmassene. Raset er det største kvikkleireskredet i nyere historie.

– Dette er en stor katastrofe, sa statsminister Erna Solberg da hun besøkte Gjerdrum.

Les mer: Lisbeth (54) og sønnen Marius (29) er savnet etter skredkatastrofen: – Ubeskrivelig vanskelig og smertefull situasjon

Dette er de ti politiet har søkt etter

All åpen informasjon deles etter samråd med de savnedes pårørende.

Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og hennes datter Victoria Sørengen (13):

De var sammen med Ann-Maris samboer Odd Steinar Sørengen da leirmassene dro huset i Nystulia med seg. Familien bodde i 2. etasje i en femmannsbolig i skredområdet. Da Sørengen nærmet seg slutten på trappa på vei ut av bygningen, begynte det å riste i huset.

– Når jeg har to-tre trinn igjen, har det begynt å riste veldig og hele huset raser sammen mens jeg fremdeles er der inne. På det tidspunktet tror jeg at Victoria og Ann-Mari har kommet seg ut, men jeg vet jo ikke hva de har møtt der ute, har Sørengen tidligere fortalt RB.

Les også: Pengeinnsamling for skredofrene i Gjerdrum igangsatt

To døgn etterpå har han fremdeles ikke fått livstegn fra Ann-Mari og Victoria.

– Jeg lever fortsatt i håpet, men det er veldig tungt. Jeg er psykisk veldig langt nede, sa han på nyttårsaften.

Irene Ruud Gundersen (69):

Pensjonisten bodde sammen med ektemannen Steinar Gundersen og datteren Marita Gundersen i Nystulia 4. De to reddet seg ut fra skredet og ble sendt til sykehus. Irene Ruud Gundersen ble bekreftet omkommet mandag kveld.

– Huset til foreldrene mine ble tatt av raset. Søsteren min og faren min kom seg ut. De er lettere skadd og er på sykehus, men moren min er savnet. Dette er helt uvirkelig. Krysser alt jeg har på at de finner mamma, skrev datteren Nina Christine Gundersen i et innlegg på Facebook, som Romerikes Blad og Nettavisen har fått tillatelse til å publisere.

Les mer: Aud-Margaret (64) seilte nedover i krateret på madrassen: – Jeg klamret meg fast

Rasa Lasinskiene (49):

Kvinnen skulle ut for å lufte familiens hund natt til 30. desember. Siden har ingen sett henne. Til Bergens Tidende har den savnedes familie fortalt at Rasa Lasinskiene var i en telefonsamtale med ektemannen Ramunas Lasinskas da linjen plutselig ble brutt. Ektemannen ble senere evakuert fra familiens hjem i Byvegen 5, på toppen ved rundkjøringen på tettstedet Ask.

Les også: Aud-Margaret (64) seilte nedover i krateret på madrassen: – Jeg klamret meg fast

– Det er så skremmende å se på nyhetene. Det eneste vi kan gjøre, er å håpe, har datteren Auguste Lasinskaite uttalt (21) til Bergens Tidende. Romerikes Blad var i kontakt med familien på fredag.

Les også: Hans Jørgen savner sin bror og hans familie etter skredet: – Vi gir ikke opp håpet

Ekteparet Bjørn-Ivar Jansen (40) og Charlot Grymyr Jansen (31), og deres datter Alma (2):

Familien, som ventet et nytt barn i februar, var hjemme i Nystulia 39 da raset gikk. De er bekreftet omkommet.

– Jeg snakket med min bror i går kveld. Jeg vet at de var hjemme. Og jeg vet at familiens hus var blant de første som ble tatt av skredet, sa Bjørn-Ivars bror Hans Jørgen Jansen til RB 30. desember.

Lisbeth Neraas (54) og hennes sønn Marius Brustad (29):

Marius Brustad var hjemme på besøk i jula hos sin mor Lisbeth Neraas i Nystulia 42 da leirskredet gikk natt til 30. desember. Begge er bekreftet omkommet.

I en uttalelse, som Romerikes Blad har fått tilsendt, skriver de pårørende blant annet følgende:

– Å bli utsatt for dette i sitt eget hjem inne på et byggefelt skal ikke være mulig. Vi håper og ber om at et mirakel eller to skal skje selv om vi også er realistiske.

Eirik Grønolen (31):

Var den første som ble funnet, 1. januar. Bekreftet omkommet.

Grønolen samarbeidet med flere idrettsprofiler og var styreleder i et selskap han drev sammen med Ruud.

Ruud la søndag ut en hyllest til sin avdøde venn på Instagram.

– Verden kan være et urettferdig sted. Vi har mistet en fantastisk person og medborger. Jeg har mistet en venn, kollega og en viktig støttespiller i mitt team, skriver Ruud og fortsetter:

– Du var bare snill og god mot alle, og det var inspirerende å være rundt deg. Du gikk bort altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive hvor mye du vil bli savnet av alle som kjente deg.

Politiet frigjorde fredag kveld navnene på alle de savnede i en pressemelding.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken