*Nettavisen* Nyheter.

Disse to ble dagens helter

Foto: Asbjørn Torgersen/Telemarksavisa

Jon Bjåen (15) og Mattis Bratland (16) gravde ut alpinist fra snøskred.

24.01.11 11:07

En 42 år gammel mannlig alpinist fra Larvik ble i går tatt av snøskred ved Numedalsjuvet i Rauland. Ungdom på skredkurs sørget for å grave han fram innen det hadde gått en time.

Rett før klokka 14.00 i går ettermiddag ble en mannlig alpinist tatt av et stort snøskred i et område som kalles Numedalsjuvet i nærheten av Skarsnuten ovenfor Raulandsfjell alpinsenter i Vinje, skriver Telemarksavisa.

Det ble satt inn luftambulanse, redningshelikoptere, mannskaper fra Røde Kors og politi fra Vinje.

- Men det var to ungdommer som tilfeldigvis var på skredkurs som fikk gravd fram mannen, forteller politibetjent Jon Galterud til TA. Han og kollegaen Walther Lie, roser ungdommene for hva de gjorde da mannen ble reddet ut av skredmassene cirka 500 meter nordøst for toppen av skiheisen til Raulandsfjell alpinsenter.

Varslet selv
Det var mannen selv som indirekte hadde klart å varsle om raset.

- Vi har loggført at han sendte en tekstmelding klokka 13.50. Fem minutter senere vet vi at raset gikk og at det var et spor inn i rasområdet. Det var det som utløste redningsoperasjonen, forteller politibetjent Jon Galterud.

Tilfeldighet
Da raset gikk var det tilfeldigvis en vennegjeng som deltok på et skredkurs i regi av de Raulandsfjell alpinsenter.

- Vi ble oppmerksom på at noe hadde skjedd da en kom ut fra heishuset og skrek at en person hadde blitt tatt av et snøskred en 400–500 meter fra toppen av skitrekket. Først trodde vi det var en del av kurset vi var på. Men vi forstod raskt at det var blodig alvor, forteller Jon Bjåen (15) og Mattis Bratland (16).

Ettersom de hadde skredsøkere, søkestang og spader, ble det til at de kom seg raskt opp med heisen, og la i vei mot stedet de hadde fått oppgitt.

- Tror vi brukte 10 til 15 minutter å komme fram til skredet. Der så vi hodet og en arm på mannen som lå i veldig kompakte snømasser. Så begynte vi å grave. I ettertid har vi beregnet at det tok om lag 40 til 50 minutter fra vi hørte varslet om ulykken til vi hadde fått gravd fram mannen. Til alt hell viste det seg at han så ut til å være uskadet. Noe som i ettertid ble bekreftet etter at mannen var blitt undersøkt av lege, forteller Jon Bjåen (15) og Mattis Bratland (16).

Etter at de hadde vært med på redningen av mannen mente de at skredkurset hadde vært kjempefint.

- Vi må vel si at vi opplevde kurset som det optimale på grunn av realismen, sier ungdommene, som hadde meldt seg på kurset etter å ha lest om det på Facebook.

Roser alle
- Etter denne hendelsen må vi få berømme alle som deltok for å hjelpe til når alarmen først gikk. Det være seg mannskaper fra hjelpekorpset lokalt til alle de andre enhetene som i første fase var blitt utkalt. Det gjaldt også to Sea-King redningshelikoptere som var på vei, men som kunne gjøre vendereis da det viste seg at mannen var gravd fram uskadet. Igjen vil vi berømme de to ungdommene som var først på rasstedet og begynte å grave fram mannen som hadde blitt tatt av raset.

Et ras han antagelig kan ha utløst selv. Det meldte i alle fall operasjonsleder Erik Nordal ved Telemark politidistrikt.

Les flere saker fra Telemarksavisa her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag