*Nettavisen* Nyheter.

Disse var landets sykeste - nå er de aldri syk lenger

Foto: Torgeir Bråthen (Nordlys)

- Eneste ulempen er at vi mister vikarene våre, fordi det aldri er bruk for dem.

18.11.12 15:25

SØRREISA (Nordlys): For åtte år siden hadde Sørreisa et av landets høyeste sykefravær blant kommuneansatte. Nå er de så friske at de nesten må jages hjem.

I 2004 var sykefraværet i kommunen på 14,7 prosent.

- Vi ble kåret til landets sykeste kommune. Det var ingen god følelse, og jeg husker jeg informerte kommunestyret med en gang, forteller rådmann Wigdis Nyheim Andersen til avisa Nordlys.

Nå har pipa fått en annen låt, og rådmannen kan stolt vise fram en statistikk med 4,6 prosent sykefravær i tredje kvartal i år.

- Dette er kriminelt bra. Det aller beste resultatet vi noen gang har hatt, sier Andersen etter at fraværet særlig det siste året har gått kraftig ned.

Hjemmetjenesten aldri borte
Sykefraværet i kommunen var aller høyest i helse- og sosialsektoren, med 22 prosent i 2004. Blant de ansatte på sykehjemmet skal det på det verste ha vært oppe i nesten 30 prosent, mens det i hjemmetjenestsen var 17 prosent fravær.

Nå er fraværet på sykehjemmet under 10 prosent, mens hjemmetjenesten bare har to prosent fravær. Det er praktisk talt ingenting.

- Vi har veldig mye god moral her. Personalet har den rette arbeidsmoralen og innstillinga, at de skal stille på jobb, sier avdelingsleder Anne Grete Øverås.

Selv har hun også en høy grad av tilstedeværelse.

- Jeg er veldig mye til stedet og sammen med de ansatte, og det tror jeg de setter pris på.

Hun legger til at trivselen på arbeidplassen er høy, og at folk er flinke til å stille opp for hverandre.

- Eneste ulempen med så lite fravær er at vi mister vikarene våre, fordi det nesten aldri er bruk for dem, smiler hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgeir Bråthen

Ansvar og oppmerksomhet
Rådmannen sier man begynte med å gjøre en grundig kartlegging av problemene, og at det er jobbet veldig mye med holdninger.

- Ansvarliggjøring er et nøkkelord. Er du borte fra jobb, så blir det mer strevsomt for de andre, sier hun.

Det ble også opprettet ei ordning med premiering av de som ikke var borte fra jobb. Alle som holder seg friske får hvert kvartal et gavekort på 150 kroner.

- Det handler ikke om pengene, men om å bli sett og satt pris på. Det å bli lagt merke til.

Pengene går nå til ei felles kasse og brukes til trivselstiltak på de forskjellige avdelingene. I tillegg har kommunestyret i år gitt 300.000 kroner til de ansatte, som de også kan bruke til felles trivselstiltak. For eksempel å dra på tur i lag.

- Dette er politikernes takk for godt arbeid med å få ned fraværet. Men jeg hadde aldri trodd vi skulle komme så lavt som nå, sier Wigdis Nyheim Andersen.

Les flere saker i avisa Nordlys her.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.