Fredag er det rasstengte veier blant annet på E39 ved Vinjefjorden på Nordmøre, der en gravemaskinfører ble skadd da maskinen ble tatt av ras torsdag, og på riksvei 60 mellom Røyr og Hellesylt i Stranda kommune i Møre og Romsdal, der et jordras torsdag førte til evakuering i et boligfelt.

Se oppdaterte veimeldinger her (Statens vegvesen)

Mener klimaendringer er årsak
Eksperter har de siste årene varslet økt rasfare på grunn av klimaendringer og økte nedbørsmengder.

– Det er vår oppfatning at de siste døgns rashendelser dokumenterer at dette holder på å skje, sier Randi Walderhaug Frisvoll, representant for Møre og Romsdal i Nasjonal Rassikringsgruppe i en pressemelding.

Den Nasjonale Rassikringsgruppen viser til sitt krav om en årlig bevilgningstakt på minst en milliard til rassikring.

– Siste døgns rashendelser viser hvor nødvendig det er at dette rettmessige kravet blir innfridd, sier Walderhaug Frisvol ifølge NTB.

50 ble evakuert
Fredag er geolog på plass for å befare rasområdet i Stranda kommune. Da blir det også tatt stilling til om de rundt 50 evakuerte kan flytte tilbake. De er foreløpig innslosjert på hotellet eller hos privatpersoner.

Politiet har, i samarbeid med kommunen, etablert vakthald ved rasområdet. Vegen er fortsatt stengt ved Trailerservice og inn til småbåthamna, dei som skal til Helsemvika må køyre bygdavegen og ned Helsembrauta, skriver Stranda kommune på sine nettsider.

HORDALAND

Ved Vallevik nær Ulvik ved Hardangerfjorden fikk politiet klokka 07.50 melding om ras.

- Det har gått to ras i samme område det siste døgnet. Nå er veien mot Djønno sperret, sier operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt til iBergen.no. Fylkesvei 300 mellom Ulvik og Osa er fortsatt stengt etter ras torsdag.

MØRE OG ROMSDAL

E39 mellom Engdal og Staurset i Sør-Trøndelag/Møre og Romsdal er stengt på grunn av oppryddingsarbeid etter jordraset som sopte med seg en 40 tonn tung gravemaskin og føreren ned mot Vinjefjorden torsdag. Føreren ble funnet utenfor maskinen. Han ble brakt til St. Olavs Hospital i et Sea King redningshelikopter. I går kveld var hans tilstand alvorlig, men stabil.morgen, melder adressa.no.

HTML EMBED

Rv 60 mellom Røyr og Hellesylt i Møre og Romsdal er stengt på grunn av fare for ras. Det er opprettet fergesamband Hellesylt, Stranda, Geiranger. Geolog er fredag på plass for å befare området, skriver smp.no.

HTML EMBED

NORD-TRØNDELAG

E6 mellom Vist og Figga ved Løsberga i Nord-Trøndelag er fortsatt stengt etter flere steinras i år. Vegvesenet skal sikre området for 30 mill. kroner, melder Trønder-Avisa.