*Nettavisen* Nyheter.

Distriktskommuner med tiltak mot radikalisering

Regjeringen bevilger i år 17,5 millioner til arbeid mot radikalisering i kommunene. På bildet: Det tidligere Smart Club-lokalet i Råde kommune i Østfold som nå er ankomstsenter for flyktninger. Foto: Google Maps

Flere kommuner i utkanten har søkt om og fått penger til å sette inn tiltak mot radikalisering. Radikalisering er ikke bare et byfenomen, minner forsker om.

23.11.15 06:40

– Det er selvsagt noe som foregår mer i bysamfunn, men vi har eksempler på at distriktskommuner har vært berørt. Mye skjer på internett, men ikke bare der. Vi kan ikke avskrive Distrikts-Norge, sier Susanne Søholt ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) til Nationen. Hun leder et forskningsarbeid som skal gi kunnskap om hvordan radikalisering og voldelig ekstremisme kan forebygges lokalt.

Den første etniske nordmannen som ble meldt drept i kamper for IS i Syria, var en 27-åring fra landbrukskommunen Levanger i Nord-Trøndelag. Han reiste til Syria sammen med kone og en kamerat.

– Det er usikkert hvor stor utfordringen er i Distrikts-Norge, og dermed hvor omfattende beredskap man må ha i de enkelte kommunene. Utfordringene er særlig å hindre at folk drar til Syria, og å vite hva man skal gjøre om de kommer tilbake, sier Søholt.

Regjeringen bevilger i år 17,5 millioner til arbeid mot radikalisering i kommunene. Blant dem som mottar støtte, er distriktskommuner som Østre Toten, Sel, Kvam, Herad, Gjerdrum, Eidsberg og Kvinnherad. Kommunene som får penger, har søkt om støtte til konkrete tiltak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.