Ditt nye favorittkamera

Canon EOS 350D ble verdens mest solgte digitale speilreflekskamera. Kan etterfølgeren leve opp til forventingene?

03.10.06 10:01

Det er ingen hemmelighet at EOS 350D har blitt verdens mest solgte digitale speilreflekskamera. Kombinasjonen av relativt lav pris, god bildekvalitet og liten innpakning gjorde dette til en favoritt verden over.

Stor fallhøyde
Nå har etterfølgeren EOS 400D kommet, og har veldig mye å leve opp til. Fallhøyden er veldig stor, og derfor har også Canon holdt seg på den sikre siden når de redesignet kameraet.

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobil

De viktigste forskjellene er først og fremst høyere oppløsning. EOS 350D har 8 megapiksler, mens 400D har 10 megapiksler.

Fokus på støv
En annen vesentlig forskjell er at Canon har lagt langt mer vekt på problemet med støv inni kameraet. 400D er derfor utstyrt med et støvrensingssystem som vibrerer bildebrikken ved oppstart slik at støv som eventuelt har lagt seg på brikken blir ristet av ned på en klebrig flate under brikken.

Det få er klar over er at mye av det støvet som du finner inni et kamera, ofte stammer fra materialene i selve kameraet. Derfor har også Canon byttet ut materialet som benyttes inni kameraet, til en type som genererer mindre dritt.

Mye større skjerm
Utvendig er det én forskjell som er åpenbar: Kameraet har fått en betydelig større skjerm. Til gjengjeld er det avlange lille displayet med metainformasjon borte. Informasjonen du før fant på dette lille displayet, er nå ført over på hovedskjermen.

Har du brukt 300D/350D mye, så virker dette litt merkelig i starten, men det er veldig behagelig å benytte når du blir vant til det. Fordi et speilreflekskamera ikke benytter skjermen som søker, kan en kanskje spørre seg om nytteverdien av en større skjerm, men når du begynner å bla gjennom bildene dine, så ser du virkelig verdien av en stor skjerm.

En liten fiffig detalj er at 400D også har en sensor som legger merke til om du legger øyet inntil søkeren. Gjør du dette, skrus skjermen umiddelbart av, slik at lys fra skjermen ikke virker forstyrrende.

Stjeler fra 30D
På autofokusfronten har 400D fått det samme 9-punktssystemet som vi kjenner fra 30D, og den har også hentet stilfunksjonen fra 30D. Sistnevnte er en mulighet til å lage egendefinerte innstillinger for forskjellige typer omstendigheter, som for eksempel portrettfoto, studio eller landskapsfotografering.

Utover disse endringene, er det ikke mye som skiller 350D og 400D. Størrelsen er praktisk talt den samme, men det har blitt 25 gram tyngre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Små knappeendringer
Noen mindre endringer er gjort med knappene, men ikke på en forvirrende måte. Den mest åpenbare er at du nå har en egen knapp for direkteutskrift av bilder – som vi mener er litt unødvendig på et slikt kamera. Vi hadde gjerne sett at denne knappen kunne omprogrammeres til å gjøre noe annet.

Det bør nevnes at 400D er bedre å holde i, den ligger rett og slett langt bedre i hånda. Det er også utstyrt med mer gummi på områdene fingrene naturlig plasserer seg. 350D er stort sett plast hele veien.

Canon sier også at de har forbedret støyreduksjonen, men i praksis er ikke dette mer enn at det kompenserer for den økte støyen du får ved å gå opp fra 8 til 10 megapiksler med like stor bildebrikke.

I praksis

Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å teste kameraet opp mot nye Nikons 80D, som trolig er den mest åpenbare konkurrenten. Vi har derfor kun sett på forskjellene opp mot 350D.

Så langt har vi brukt mye plass på å forklare forskjellene mellom disse to kameraene, men når du setter deg ned med 400D er det første som slår deg hvor like disse kameraene faktisk er i bruk.

Hvis du kan 350D, så vil du umiddelbart kjenne deg igjen. Menyene er praktisk talt identiske. De knappene du benytter har samme plassering, og til og med lyden i kameraene er den samme.

Alle som har fotografert har kjent på problematikken med at autofokusen ikke alltid fungerer som den skal, særlig når lysforholdene ikke er helt ideelle. Her ser det ut til at Canon har gjort noen forbedringer, utover flere autofokuspunkter. 400D klarer rett og slett å fokusere korrekt raskere og bedre enn forgjengeren med samme objektiv og samme lysforhold.

Det er ikke slik at 400D alltid gjør ting perfekt, men under testing opplevde vi mange ofte at 400D klarte fokuseringen bedre enn sin forgjenger.

Bildekvalitet

Det er den samme bildebehandlingsprosessoren som benyttes i både 350D og 400D, og utover høyere oppløsning er det fint lite som skiller 350D og 400D rent teknisk.

Det bør bety at forskjellene i bildekvalitet mellom de to kameraene skal være minimale, og det er nettopp det som var vår erfaring. Det er på ingen måte sånn at du vil kunne dra opp et bilde i fullskjerm og umiddelbart kunne avgjøre om det bildet er tatt med et 350D eller 400D.

Det som alltid er spennende er å sjekke hvordan støynivået er i bildene ved bruk av ISO 1600. Med høyere oppløsning var vi redd for at dette skulle gå galt for 400D, men etter å ha studert bildene så ser vi (ukomprimert PNG-utsnitt av bildene) at 400D genererer en litt annen form for støy, men det er verken nevneverdig mer eller mindre enn sin forgjenger.

Ved fotografering under studiosetting med nøyaktig like innstillinger på de to kameraene er det mulig å finne mindre forskjeller i eksponering og farger, men disse er mikroskopiske.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det vi derimot la merke til var at 400D var noe flinkere til å fange opp små detaljer. Som du kan se av bildet av stabelen med CD-er (ukomprimert PNG-utsnitt av bildene), klarte 400D å skille rillene i coverne på en langt bedre måte enn sin forgjenger. Denne formen for mønster har ofte en tendens til å «lure» kameraene litt, og det er klart at 400D klarer dette på en langt bedre måte.

Ved bruk av halvautomatiske innstillinger la vi merke til at kameraene tidvis valgte litt forskjellig eksponering og fargevalg. På dette bildet (nedskalert, ubehandlet JPG), som har store utfordringer med lys og relativt store kontraster, kombinert med mange detaljer i treet, så ser vi at 350D velger veldig eksponering ut i fra detaljene på treet, men lager noen litt merkelige farger på resten av bildet.

400D nedprioriterer treet en liten anelse, og gir en mer korrekt gjengivelse av de faktiske omstendighetene der bildet ble tatt. Lysforholdene er de samme på begge bildene.

Se ubehandlede bilder tatt med 400D og vanlig 18-55mm kit-objektiv her, her, her, her, her og her.

Konklusjon

Forskjellene mellom 350D og 400D er små, men likevel betydelig. 350D var i utgangspunktet et veldig bra kamera, og 400D har løftet det hele noen ekstra hakk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den økte oppløsningen er i seg selv ikke noe argument for å oppgradere. 8 megapiksler er mer enn nok for de fleste, men endringer som bedre autofokus og ikke minst at kameraet takler vanskelige detaljer på en god måte er viktig.

Canon skryter mye av sitt støvrensingssystem. Dette er ikke noe som du vil merke mye av i den daglige fotograferingen, men hindrer langt på vei at artefakter på bilder som en følge av støv oppstår.

Hvis bildene dine likevel skulle bli ødelagt av støv, har kameraets medfølgende programvare en egen funksjon for å automatisk fjerne artefaktene som oppstår som en følge av støv. Den samme jobben kan du for øvrig gjøre manuelt i Photoshop eller andre programmer.

I dag koster 400D rundt 7.000 kroner uten objektiv. Med vanlig kit-objektiv på 18-55mm må du ut med noen få hundrelapper ekstra. Dette objektivet har langt fra topp kvalitet, men er en grei start hvis du er nybegynner.

Funksjonene, størrelsen og bildekvaliteten gjør definitivt at 400D er verdt prisen. Har du derimot 350D, og er fornøyd med det, er det ingen virkelig store grunner til å bytte.

I disse dager er det også en del butikker som benytter muligheten til å dumpe ut 350D til en svært hyggelig pris for å bli kvitt lageret. Det betyr at du i dag kan få et 350D med objektiv og minnekort på to gigabyte til drøyt 6.000 kroner. Prisen alene kan i seg selv gjøre dette til et svært attraktivt alternativ.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.