*Nettavisen* Nyheter.

Djevelen dør ut

Den tasmanske djevelen er truet av utryddelse. Se de ville bildene av det magiske dyret her.

31.08.05 13:00

Den tasmanske djevelen er et dyr du finner bare ett eneste sted i verden, bortsett fra i tegnefilmer. Nå er dyret truet av «Devil Facial Tumor Disease», som har gjort at australske myndigheter har plasser flere av dyrene under karantene. Flere dyr er også flyttet til andre øyer slik at man skal sørge for at det finnes overlevende stammer om utbruddet av sykdommen skal bli enda større på Tasmania.

En tasmansk djevel kan bli opp til 12 kilo tung og 30 centimeter høy ved skuldrene, så det er ikke en av verdens største kjøttetende dyr. Likevel er det en grunn til at de første europeerne som kom til Australia, og Tasmania, kalte dyret for en djevel. Sannsynligvis fantes dyret over hele Australia før aboriginerne tok med seg dingoen. Nå finnes de kun på øya sør for Australia, og siden 1941 har dyret vært beskyttet av den australske stat.

Djevelens navn kom sannsynligvis fra lyden de lager, samt måten de spiser på i flokk. Når flere djevler dreper et dyr, eller kommer over et dødt større dyr, er det om å gjøre å lage mest mulig lyd, og gjøre mest mulig av seg selv.

Hør dyrets skrik her

Se video her

I tillegg lever djevelen for det meste om natten, og sover om dagen.

Her kan du lese mer om djevelen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.