RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømmer kjent dissident til ni års fengsel

Foto: GOH CHAI HIN (Afp)
Sist oppdatert:
Han har samarbeidet med fredsprisvinner Liu Xiaobo. Nå putter kinesiske myndigheter også Chen Wei i fengsel.

Den kjente kinesiske dissidenten Chen Wei (42), som også har samarbeidet med den nå fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, er dømt til ni års fengsel for sin politiske aktivitet. Chen har publisert en rekke artikler på nett der han tar til orde for ytringsfrihet og reformer av Kinas ettpartisystem.

Chen Weis kone, Wang Xiaoyan, sier til BBC News at hun er svært lei seg for dommen.

- Jeg mener dagens rettssak bare er en forestilling. Dommen var forhåndsbestemt. De tillater ikke at folk snakker. Det er ingen talefrihet, sier hun.

Hun avviser at han har gjort seg skyldig i det han er dømt for, å ha «tilskyndet undergraving av statsmakten» gjennom ting han har skrevet.

- Han er en patriotisk mann. Han kritiserte kommunistpartiet, men det er snakk om å fastslå fakta. Det er ikke undergraving, sier hun.

Hun sier mannen ikke vil anke dommen, men starte soningen så fort som mulig.

Chen er en veteran blant demokratiforkjemperne i Kina. Han ble fengslet også etter studentprotesten i 1989, da myndighetene slo hardt ned på demonstrantene på Den himmelske freds plass eller Tiananmen-plassen.

Han skrev også under Charter 08, manifestet for demokratiske reformer, som han skrev sammen med vinner av Nobels fredspris, Liu Xiaobo.

Liu på sin side soner en 11 år lang dom for sitt bidrag til dokumentet.

- Da dommen ble opplest, erklærte han at dikturet ville falle og demokratiet seire, sier advokaten Zheng Jianwei til nyhetsbyrået Reuters ifølge NTB.

Chen er en av flere hundre politiske dissidenter og rettighetsaktivister som er blitt pågrepet i Kina i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere