RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Jakobsen (Østlands-Posten)

Dømt for voldtekt av sovende kvinne

Kvinnen trodde hun hadde sex med kjæresten, som lå ved siden av henne i sengen.

LARVIK (Østlands-Posten): En 36 år gammel mann uten norsk statsborgerskap er i Larvik tingrett dømt til fengsel i to år og seks måneder for en sovevoldtekt. Etter endt soning vil mannen bli sendt ut av landet.

Les saken på op.no

Les også: Kvinne trodde hun hadde sex med kjæresten – var en fremmed mann

Mannen er i tillegg dømt til å betale en oppreisningserstatning på 120.000 kroner til fornærmede. Mannen får fradrag på 147 dager for utholdt varetekt. 36-åringen idømmes ikke saksomkostninger. Saken gikk i Larvik tingrett torsdag 2. mai.

Hadde DNA-bevis
Retten la i sin vurdering stor vekt på at fornærmedes forklaringer stemmer overens med funn av DNA på hennes kropp. DNA-prøvene ble tatt på voldtektsmottaket på morgenen etter overgrepet.

Erkjente seg ikke skyldig
Tiltalte møtte i retten og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen som gikk på overtredelse av straffelovens paragraf 192 første ledd bokstav b. «For å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen». Mannen har sittet i varetekt siden overgrepet.

Etter nachspiel
Mannen var tiltalt for 8. desember i fjor å ha hatt sex med en sovende kvinne. Etter et nachspiel i leiligheten til kvinnens kjæreste gikk gjestene hjem, og vertskapet til sengs. Den fornærmede kvinnen lå i dobbeltsengen sammen med kjæresten, og trodde det var ham hun hadde sex med, inntil hun oppdaget at det var en fremmed mann. Alle hadde vært godt beruset, også tiltalte. Han hevdet at han gikk samtidig med de andre gjestene, og forklarte retten at han ikke husket at noe hadde skjedd.

Skal ut av landet
Førstestatsadvokat Arnfinn Hval mente at to år og ni måneders fengsel var en passende straff for en «sovevoldtekt», uavhengig om krenkelsen var samleie eller annen seksuell omgang. Straffenivået for blant annet voldtekt er etter lovendring 25. juni 2011 kraftig skjerpet, men rettskraftig dom fra lignende dom i Høyesterett finnes ikke. Retten ved sorenskriver Siri Vigmostad fant derfor veiledning i dom fra Hålogaland lagmannsrett, og fant etter en samlet vurdering at straffen for den tiltalte 36-åringen skal settes til to år og seks måneder. Mannen får fradrag på 147 dager for utholdt varetekt. Etter endt soning vil mannen bli sendt ut av landet.

Slitt med søvnproblemer
Etter overgrepet har den fornærmede kvinnen blant annet slitt med søvnproblemer. Hun liker ikke lenger å være alene, og har flyttet hjem til sin mor. Bistandsadvokat advokatfullmektig Anne Grete M. Ytredal hos advokatfirmaet Høivang, er fornøyd med dommen.

Lettet over å bli trodd
- Min klient er lettet over å ha blitt trodd av retten. Når det gjelder oppreisningserstatningen som ble redusert fra min påstand på 150.000 kroner til 120.000, er det i tråd med rettspraksis, og vi er derfor fornøyd med resultatet, sier advokatfullmektig Ytredal.

Les flere saker i op.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere