RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til 19 års fengsel for Hareid-drapet

Sist oppdatert:
En 24 år gammel mann er i Sunnmøre tingrett dømt til 19 års fengsel for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på Sami Milhem i Hareid.

Retten legger til grunn at tiltalte hadde opparbeidet en sterk aggresjon mot avdøde som en følge av samboerens beskrivelse av en voldtekt 23. mai, leste tingrettsdommer Ruth-Louise Osborg fra dommen i Ålesund tinghus mandag.

Tiltalte har erkjent at han drepte Sami Milhem i en leilighet på Bigset i Hareid kommune i august i fjor. Men han sa også at drapet ikke var planlagt. Dette festet ikke retten lit til.

«Etter bevisførselen har retten funnet det bevist ut over rimelig tvil at tiltalte i tiden før og under selve drapshandlingen faktisk tenkte seg om og overveide hva han gjorde», heter det i dommen.

I tillegg er han dømt til å betale 230.000 kroner i oppreisning til hver av foreldrene. Fra dommen skal det trekkes 266 dager for utholdt varetekt.

Fradrag for tilståelsen
Aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, karakteriserte i sin prosedyre drapshandlingen som en «ren henrettelse» og la ned påstand om 20 års fengsel da rettssaken ble avsluttet 19. mars.

Forsvarer Johnny Veum ba om at hans klient ikke måtte bli dømt for overlagt drap og mente at en straff på 16-17 års fengsel var passende, basert på praksis fra andre saker.

Samlet sett kom retten til at fengsel i 20 år er passende.

«Tiltalte har erkjent straffskyld for forsettlig drap og likskjending, noe han gjorde allerede i første avhør. Tilståelsen omfatter imidlertid ikke overlagt drap. Han skal likevel ha fradrag i straffen på grunn av sin tilståelse. Straffen settes etter dette til fengsel i 19 år», heter det i dommen.

Partert
Milhem lå og sov da knivstikkingen begynte. Offeret ble senere partert med drapsvåpenet. Den tiltalte har forklart at han gjorde dette fordi han ønsket å skjule liket.

- Det eneste formildende i denne saken er at tiltalte har erkjent handlingen, sa aktor i sin prosedyre.

Han ville gi ett års strafferabatt for tilståelsen.

I sin prosedyre viste aktor til en rekke opplysninger i saken som han mente underbygger hans oppfatning av at drapet var planlagt. Vitner har forklart at tiltalte skulle «ta» Sami Milhem fordi han hadde voldtatt kjæresten hans.

I en tekstmelding til samboeren kort før drapet, skrev tiltalte: «Ser deg om 15 år. Dette er 99 prosent for deg. Klem».

SMS-en taler for at drapet var overlagt, mente aktor, fordi de 15 årene indikerer at handlingen han planla ville føre til en lang fengselsstraff. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere