RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til å betale 46,5 milliarder

Sist oppdatert:
En føderal domstol i USA har dømt oljeselskapet ExxonMobil til å betale nær 6,75 milliarder dollar, eller 46,5 milliarder kroner etter Exxon Valdez-ulykken
Erstatningssummen skal gå til å dekke utbetalinger til ofrene etter oljeutslippene etter grunnstøting av supertankeren Exxon Valdez utenfor Alaska i 1989.

Dommeren Russell Holland har tidligere idømt erstatninger på 5 milliarder dollar, og senere senket det til 4 milliarder, men begge dommene har blitt skrapet i ankedomstolen.

I den siste dommen idømmer han ExxonMobil 4,5 milliarder dollar i erstatning til fiskere og andre som ble skadelidende etter oljeutslippene, samt 2,25 milliarder dollar i renter.

ExxonMobil opplyser at de vil anke avgjørelsen.

- Ankedomstolen i niende krets har to ganger underkjent dommer Hollands beslutninger i denne saken Dette er akkurat hvorfor ExxonMobil argumenterte foran Niende krets i fjor om at saken ikke skulle sendes tilbake til dommer Holland, sier Charles Matthews som er ExxonMobils advokat i en pressemelding.

Oljegiganten sa i forbindelse med forrige seier i ankedomstolen at erstatning ikke burde være høyere enn 40 millioner dollar. Den største erstatningen noen gang i dømt av en føderal domstol er på 58,5 millioner dollar.

ExxonMobil har frivillig utbetalt 300 millioner dollar i etterkant av ulykken som blant annet rammet viltreservatet Prins William-sundet. I tillegg har selskapet brukt 2,2 milliarder dollar på opprenskning og betalt 1 milliard dollar til staten Alalska og føderale myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere