RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til behandling etter parteringsdrapet

(Privat)
Sist oppdatert:
En 29 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern for det såkalte parteringsdrapet for et år siden.

20. oktober 2012 ble Javier Tapuy drept av den 29 år gamle svensken som eide leiligheten der Tapuy leide rom.

Tiltalten beskrev hendelsen slik:

«På formiddagen lørdag 20. oktober 2012 i Oslo, stakk han gjentatte ganger Javier Tapuy i brystet og i ryggen med kniv. Tapuy døde etter kort tid av skadene han ble påført. Etter at Tapuy var død, parterte tiltalte liket ved å skjære og sage hodet og armene fra kroppen, hendene fra armene og overkroppen fra underkroppen».

I leiligheten fant politiet tre kniver, en baufil og en stavmikser som var brukt til drapet.

Den psykotiske svensken ringte politiet tre ganger og varslet om drapet.

Den første gangen mannen ringte var klokken 12.55 om formiddagen den aktuelle lørdagen. 28-åringen presenterte seg og sa han hadde begått et drap. Han la på, men ringte nesten straks opp igjen, for å si det samme enda en gang.

Han fikk imidlertid kalde føtter og sa han ikke mente det han fortalte og la på igjen.

Først seks timer senere, da han for tredje gang ringer, traff han en politimann som ikke ga seg, og som snakket med ham helt til politipatruljene kom til leiligheten og fant det maltrakterte liket.

Påfallende atferd
Den svenske mannen hadde psykiske problemer allerede i 2006 da han flyttet til Oslo. I 2009 tok han kontakt med psykolog etter oppfordring fra arbeidsgiver. Mannen hadde da begynt å vise «påfallende atferd». Våren 2010 begynte han på medisinsk behandling for psykose. Han sluttet i jobben, og i oktober 2010 ble han innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling.

Etter lang tids behandling ble behandlingen avsluttet våren 2012. Etter dette sluttet han å ta medisiner. I dommen fra Oslo tingrett står det at familien var svært bekymret for hans helsetilstand høsten 2012.

Parterte og gikk på kafé
I september 2012 flyttet Javier Tapuy inn i leiligheten. 29-åringen har forklart at han før drapet opplevde et «veldig tankekjør». Den aktuelle lørdagen hadde 29-åringen gått inn på soverommet til Tapuy. Tapuy satt på sengen og holdt på med sin Ipod. Tiltalte hadde begynt å slå ham. Dette hadde ført til et basketak. 29-åringen hadde forlatt rommet og hentet en kniv og stilt seg opp i gangen utenfor Tapuys rom.

Dommen refererer fra 29-åringens forklaring slik: «Da fornærmede kom, stakk tiltalte ham gjentatte ganger med kniven i overkroppen. Fornærmede sank sammen og ble liggende. Tiltalte så at han selv hadde fått skader i den ene hånden av kniven. Han ringte politiet og opplyste om drapet, men da politiet ikke kom, tenkte han at politiet ikke vil ha noe med slikt å gjøre, og at man da må ordne opp selv. Han hentet to kniver til fra kjøkkenet og en sag fra verktøykassen på soverommet sitt. Etter å ha partert liket på badet, gikk han på cafe, og trodde at de som overvåket ham ville hente liket imens. Da det ikke skjedde, ringte han til politiet på nytt».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere