RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til lange fengselsstraffer

Foto: Johnny Helgesen (Sarpsborg Arbeiderblad (SA))
Sist oppdatert:
Samtlige seks tiltalte i barnekidnappingssaken ble dømt til fengselsstraffer fra fem år og seks måneder til tre års fengsel.

SARPSBORG TINGRETT (Sarpsborg Arbeiderblad): Det betyr at alle tiltalte fikk ett år kortere fengselsstraff enn det aktor Morten Lundén la ned påstand om i Sarpsborg tingrett.

Retten finner det bevist at samtlige seks tiltalte i forkant av overfallet og kidnappingen var orientert om og innforstått med både sine egne oppgaver og oppgavene til de andre da de 13. februar 2010 i Sarpsborg overfalt to barnevernsansatte og kidnappet tre barn.

- Alle kjente planen
De tre barna var under barnevernets omsorg og var den nevnte datoen på et kontrollert besøk hjemme hos sine foreldre. To ansatte i barnevernet i Sarpsborg deltok på besøket.

Retten finner det bevist at alle seks tiltalte visste at de to barnevernsansatte skulle medisineres med sovemedisin for deretter å overmannes og tapes før de tre barna ble tatt med. Planen var at barna skulle tas med til Irak, men tre dager etter det voldsomme overfallet ble ekteparet stanset av gresk politi på grensen til Tyrkia.

Les mer: - Dopet ned og sprayet med pepperspray
Les også: Pågrepet i Hellas

Skjerpende omstendigheter
Når det gjelder straffutmålingen bemerker retten at det mest alvorlige alle de seks tiltalte skal dømmes for er to tilfeller av legemsbeskadigelse med betydelig skadefølge foretatt under særdels skjerpende omstendigheter.

Videre dømmes alle seks for frihetsberøvelse av to tilsynsførere fra barnevernstjenesten og tre barn. Og for ulovlig ha unndratt tre barn fra sine fosterforeldre. Alle seks dømmes for vold og trusler mot offentlig tjenestemenn. Ekteparet dømmes videre for mishandling av sine tre yngste barn, og barnefaren dømmes i tillegg for drapstrusler og brudd på veitrafikkloven.

Enstemmig rett
Etter en helhetsvurdering kom en enstemmig rett fram til disse dommene:

  • Barnefaren (37): Påstand om fengsel i seks år og fire måneder. Dømt til fengsel i fem år og seks måneder
  • Barnemoren (34): Påstand om seks års fengsel. Dømt til fengsel i fem år.
  • Onkel (35, bror av barnefaren): Påstand om fire års fengsel. Dømt til fengsel i tre år.
  • Onkel (38, bror av barnemoren): Påstand om seks års fengsel. Dømt til fengsel i fem år.
  • Nevø (19, sønn av 38-åringen): Påstand om fire års fengsel. Dømt til fengsel i tre år.
  • 19-åring (barndomskamerat av den andre 19-åringen): Påstand om fire års fengsel. Dømt til fengsel i tre år.

Videre ble de to barnevernsansatte tilkjent 100.000 kroner hver i oppreisning, mens de tre barna ble tilkjent 150.000 kroner hver i oppreisning fra de seks tiltalte.

Les flere saker hos Sarpsborg Arbeiderblad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere