RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til livstid for drap på norsk student

LIVSTID: Zhao Fei er dømt til fengsel på livstid for drapet på norske Pernille Marie Thronsen i Budapest.
LIVSTID: Zhao Fei er dømt til fengsel på livstid for drapet på norske Pernille Marie Thronsen i Budapest. (Scanpix/Montasje Nettavisen)
Sist oppdatert:
Zhao Fei (27), som var tiltalt for å ha drept norske Pernille Marie Thronsen i Budapest i 2010, er i en kinesisk domstol dømt til livsvarig fengsel.

– Etter en omfattende prosess ble tiltalte Zhao Fei dømt til livsvarig fengsel, hvilket betyr at han må tilbringe cirka 20 år i fengsel, sier advokat Per Christian Nordtømme. Han er bistandsadvokat i Norge for Thronsens mor.

Zhao er også dømt til å erstatte de pårørendes direkte økonomiske tap, samt at han mister sine politiske rettigheter livet ut.

Har anket til Høyesterett
I juni erkjente han straffskyld for overlagt drap, og domstolen fant ham skyldig samme dag. Motivet for drapet skal ha vært at Thronsen ikke ville være kjæresten hans lenger.

– Jeg elsket henne, sa han i retten, ifølge Aftenposten , som var først ut med å melde om dommen.

Straffeutmålingen ble kunngjort like før helgen. Zhao og hans advokat mener straffen er for streng.

– Domfelte har anket, og ankesaken vil bli avgjort av høyesterett i Beijing. Inntil rettskraftig dom foreligger, vil Zhao Fei fortsatt sitte i varetekt, sier Nordtømme til NTB.

Funnet på ungdomsherberge
21 år gamle Pernille Marie Thronsen, som kom fra Oslo, ble funnet drept på et ungdomsherberge i Ungarn 29. august for fire år siden. Herberget tilhørte det medisinske fakultetet ved Semmelweis-universitetet, hvor Zhao studerte fysioterapi.

Ifølge den kinesiske domstolen hadde Zhao Fei planlagt å drepe Thronsen før hun møtte ham på City Guesthouse Flora i Ungarns hovedstad Budapest.

Den nå 27 år gamle mannen stakk Thronsen i hjel med en nyinnkjøpt kniv, før han få timer senere forlot Ungarn.

Måtte utelukke dødsstraff
Zhao meldte seg til kinesiske myndigheter noen dager senere, i september 2008, men ble løslatt etter én måned. Han var på frifot fram til juni 2013.

En lang kamp, med Thronsens mor Laila Marie Bendiksen i spissen, var grunnen til at 27-åringen til slutt ble pågrepet igjen.

Hovedtemaet i den fire år lange kampen var at Ungarn ikke ville – eller kunne – utlevere etterforskningsmaterialet dersom Kina ikke kunne utelukke dødsstraff. Ifølge Amnesty er Kina det landet i verden som henretter flest mennesker.

Ferdige med saken
Etter at norske, ungarske og kinesiske myndigheter til slutt kom fram til en avtale, overleverte ungarsk politi etterforskningsmaterialet til kollegene i Beijing. Zhao ble straks pågrepet. Nå er han dømt til livstid i fengsel.

– Vi føler så absolutt at vi nå er ferdige med saken og kan gå videre, sier Thronsens mor Laila Marie Bendiksen til NRK.

Den årelange prosessen har vært en påkjenning for familien, men Bendiksen påpeker nå at de kommer sterkere ut av det.

– Når man i tillegg ser at det nytter å jobbe mot et mål som kan ha betydning knyttet til strafferettspleie på verdensbasis, har det vært en mening.

(©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere