Gå til sidens hovedinnhold

DNA reddet livet hans

Cornelius Dupree ble som 20-åring dømt til 75 års fengsel for voldtekt og ran.

20 år gammel ble Cornelius Dupree dømt til 75 års fengsel for voldtekt og ran. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

De 30 år gamle DNA-sporene ble i sommer undersøkt på ny, og de viste at Cornelius Dupree (51) ikke kan være gjerningsmannen. DNA-resultatet kom en uke etter at han var sluppet ut på prøve for god oppførsel i juli - men først tirsdag får Dupree sin dag i retten, der han etter alle solemerker vil løslates og være renvasket.

- Vi har undersøkt de biologiske bevisene nøye, og basert på resultatet, kan vi konkludere med at Cornelius Dupree ikke har begått denne ugjerningen, sa den offentlige anklageren Craig Watkins i Dallas til AP mandag.

DNA-bevis
Watkins har i løpet av sine tre år i embete gått gjennom flere hundre begjæringer fra dømte som ønsker nye DNA-tester. Blant dem Duprees sak, som altså viser seg å være feilaktig dømt.

Watkins, som er den første mørkhudede distriktsadvokaten i Texas gjennom historien, beskriver den tidligere mentaliteten i etaten som «finn-en-skyldig-for-enhver-pris».

Anthony Massingill ble dømt for ugjerningen sammen med Dupree i 1980. Også han har hevdet sin uskyld hele tiden, men er i tillegg også dømt for i en annen overgrepssak. Massingill sitter fremdeles fengslet, i påvente av svar på sine DNA tester i den andre saken.

Pekt ut
Ifølge rettsdokumentene ble en kvinnen og mann overfalt av to bevæpnede menn på en parkeringsplass i det de var på vei inn i egen bil. Mannen ble kastet ut av bilen, og kvinnen kjørt av sted og deretter voldtatt av de to mennene i en park, før de stjal blant annet pelskåpen hennes og stakk av.

Fem dager senere forsøkte to menn, som ifølge vitners beskrivelser ikke lignet Dupree, å selge kåpen.

Dupree og Massingill ble pågrepet en måned senere, og den voldtatt kvinnen pekte dem ut på bilder. Hennes mannlige venn gjenkjente ingen av de to som gjerningsmenn.

Rekord
Dupree er den personen som har sittet inne lengst for så å bli renvasket av DNA-tester.

Han er den 41. fangen som Texas må frikjenne siden 2001, der Dallas alene står for 21 av dem, flere enn noen andre byområder i hele USA.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar