RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNA-ryddejobben tok ni måneder

SKAL SLETTES. Har du avgitt en DNA-prøve i forbindelse med en straffesak skal profilen slettes om du ikke dømmes for en forbrytelse.
SKAL SLETTES. Har du avgitt en DNA-prøve i forbindelse med en straffesak skal profilen slettes om du ikke dømmes for en forbrytelse. Foto: Imago/teutopress
Helt siden mars har Folkehelseinstituttet slitt med å slette DNA-profiler.

I mars fikk Folkehelseinstituttet i oppgave fra Kripos å slette 7000 DNA-profiler, og i oktober ytterligere 500.  Men det var ikke bare-bare.

- For å få dette til, må det komme en utvikling i dataverktøyene som brukes både hos oss og i registeret ved Kripos. Testing av dette er i gang, og vi har bli lovet at det vil være klart til bruk i midten av desember. Da vil vi i løpet av kort tid slette profilene. I mellomtiden må vi slette manuelt, noe som tar mellom 15 og 30 minutter for hver enkelt sletting, fortalte divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen i divisjon for rettsmedisinske fag ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen i slutten av oktober.

Les også: Kan gi DNA-svar på tre timer

Der biologiske spor påvises blir prøvematerialet analysert for å finne DNA-profiler. Disse beholdes som en del av saken, men for personer som ikke blir dømt, skal DNA-profilene slettes når saken er endelig avsluttet.

Les også: Politiet vil ta DNA-prøve av alle på asylmottaket etter drap

Nå har Folkehelseinstituttet blir ferdig med den store slettejobben.

15. desember fikk de nemlig tilgang på programvaren, fikk testet den og satt i gang slettejobben.

- Vi startet bevisst i begrenset omfang, for å være helt sikker på at det ikke inntreffer uventede problemer. Det gjorde det ikke, vi har økt tempoet i sletting, og jeg fikk fredag beskjed om at samtlige 7500 DNA-profiler nå er slettet Dette har vi jobbet hardt og lenge for å få til; det er svært gledelig at vi fikk dette gjennomført før jul, sier Bjørn Magne Eggen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere