*Nettavisen* Nyheter.

DNA-ryddejobben tok ni måneder

SKAL SLETTES. Har du avgitt en DNA-prøve i forbindelse med en straffesak skal profilen slettes om du ikke dømmes for en forbrytelse. Foto: Imago/teutopress

Helt siden mars har Folkehelseinstituttet slitt med å slette DNA-profiler.

I mars fikk Folkehelseinstituttet i oppgave fra Kripos å slette 7000 DNA-profiler, og i oktober ytterligere 500. Men det var ikke bare-bare.

- For å få dette til, må det komme en utvikling i dataverktøyene som brukes både hos oss og i registeret ved Kripos. Testing av dette er i gang, og vi har bli lovet at det vil være klart til bruk i midten av desember. Da vil vi i løpet av kort tid slette profilene. I mellomtiden må vi slette manuelt, noe som tar mellom 15 og 30 minutter for hver enkelt sletting, fortalte divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen i divisjon for rettsmedisinske fag ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen i slutten av oktober.

Les også: Kan gi DNA-svar på tre timer

Der biologiske spor påvises blir prøvematerialet analysert for å finne DNA-profiler. Disse beholdes som en del av saken, men for personer som ikke blir dømt, skal DNA-profilene slettes når saken er endelig avsluttet.

Les også: Politiet vil ta DNA-prøve av alle på asylmottaket etter drap

Nå har Folkehelseinstituttet blir ferdig med den store slettejobben.

15. desember fikk de nemlig tilgang på programvaren, fikk testet den og satt i gang slettejobben.

- Vi startet bevisst i begrenset omfang, for å være helt sikker på at det ikke inntreffer uventede problemer. Det gjorde det ikke, vi har økt tempoet i sletting, og jeg fikk fredag beskjed om at samtlige 7500 DNA-profiler nå er slettet Dette har vi jobbet hardt og lenge for å få til; det er svært gledelig at vi fikk dette gjennomført før jul, sier Bjørn Magne Eggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.