RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNB har sett inn i spåkula: Slik blir 2013

Kyrre Aamdal, DnB Nor Markets, seniorøkonom
Kyrre Aamdal, DnB Nor Markets, seniorøkonom Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Uendret rente og et solid 2013.

Selv om den økonomiske veksten blir svakere til neste år, forventer DNB et solid år med uendret rente og en samlet vekst på 2,4 prosent.

I år ligger veksten an til å bli på 3,5 prosent, og det er i hovedsak to grunner til at dette tallet blir lavere i året som kommer.

- For det første venter vi lavere investeringsvekst i oljesektoren. Samtidig kommer nok eksportbedriftene til å merke at kronen er sterk og at økonomien ellers i Europa fortsatt er svak, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Torsdag la han fram bankens prognoser for 2013.

Rente på stedet hvil

Aamdal varsler ingen kjøpefest for nordmenn til neste år, men tror forbruket kommer til å øke med rundt 3 prosent. Nordmenn har høy sparevilje, og økonomen tror lønnsveksten ender på 4 prosent neste år, 0,3 prosent poeng lavere enn i år.

Norges Bank sendte i oktober et tydelig signal om at de ikke har tenkt å røre renten før tidligst i mars 2013. DNB går enda lenger og tror renten blir liggende på 1,5 prosent gjennom hele neste år.

- Selv om det er sterk vekst i både boligprisene og boliggjelden, har Norges Bank lite spillerom når det kommer til å justere renten, og litt lavere fart i økonomien gir dem muligheten til å holde den så lav, forklarer Aamdal.

Tyngre i Europa og USA

Til tross for at vi altså må belage oss på at tempoet ikke blir like høyt som i år, slipper Norge fortsatt billig unna, sammenlignet med mange av våre viktigste handelspartnere.

For eurolandene tror DNB at årets nedgang på 0,4 prosent snur til en forsiktig oppgang med 0,3 prosents økonomisk vekst. I USA ser tallene en god del bedre ut, og banken legger seg på en optimistisk linje og tror veksten ender på 2,6 prosent.

- Den generelle oppfatningen er at dette tallet skal være 1,9 prosent, men vi har lagt oss høyere og har også oppjustert forventningene siden prognosene vi la fram i august, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Han viser til at både bedrifter og husholdninger i USA har fått bedre økonomi, noe som blant annet gir rom for høyere forbruk og bedring i boligmarkedet.

På kanten av stupet

Samtidig er det en del usikkerhet knyttet til hvorvidt USA unngår det såkalte budsjettstupet, kraftige innstramminger som slår inn automatisk dersom de politiske fløyene ikke blir enige innen nyttår.

- Vi tror de finner en løsning, men tar høyde for innstramminger med en effekt på 1 prosentpoeng. Men i verste fall kan effektene bli høyere enn vårt opprinnelige vekstanslag, noe som vil føre USA inn i en resesjon, forklarer Dørum. Og dersom USA havner utfor stupet, vil det få globale ringvirkninger.

Vekst i Kina og India

Men selv med en løsning for USA, ligger industrilandene samlet an til en vekst på 1,6 prosent. Det er bedre enn i året som nå går mot slutten, men langt bak veksten som ventes i de såkalte fremvoksende økonomiene. For denne gruppen regner DNB med en vekst på 5,3 prosent, ledet an av Kina og India med vekstrater på henholdsvis 7,5 og 6,5 prosent.

Banken tror verdensøkonomien samlet sett vil vokse med 3,4 prosent, noe som er marginalt høyere enn årets vekst, som ligger an til å ende på 3,2 prosent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere