RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DnB NOR blir aktiv fiskeri- og oppdrettseier

Sist oppdatert:
DnB NOR-konsernet er de siste årene blitt en stor eier i norske fiskeri- og oppdrettskonsern, og nå har banken satt opp et eget selskap for å drive en mer aktiv forvaltning av eierinteressene
Det nye forvaltningsselskapet som er opprettet for å forvalte DnB Nor-konsernets portefølje av fiskeri- og oppdrettsselskaper er DnB NOR Fiskeriutvikling AS.

Pål Skoe er ansatt som adm. direktør for det nye selskapet og vil få med seg tre-fire medarbeidere for å ta mer fatt i DnB Nor-konsernets fiskeriinteresser.

- Dette er et selskap vi har opprettet for å ivareta de eierinteressene vi har fått i fiskerinæringen. Vi ønsker å bedre forvaltningen av disse eierinteressene, og samtidig få et bedre skille mellom eier og kreditorrollene som konsernet har, sier styreformann Leif Teksum i DnB Nor Fiskeriutvikling til iMarkedet.

Bankkonsernet har som følge av de store finansielle problemene i fiskeribransjen og gjennom sin rolle som en av de største lånegiverne til bransjen utfrivillig blitt storaksjonær i flere fiskeri- og oppdrettskonsern.

De meste kjente er Pan Fish, tidligere Dåfjord Laks og Troms Akvakultur, de to siste engasjementer som kom inn ved overtagelsen av Nordlandsbanken.

Skal avhendes på sikt

Det nye selskapet skal ifølge Teksum ikke bli en ny storeier i norsk fiskeindustri, og det er ikke snakk om et nytt satsningsfelt for banken.

- Dette er i utgangspunktet ikke villede investeringer, og vi kommer ikke til å gå ut for å kjøpe mer, sier Teksum, og sier videre: - Vi har ikke et ønske om å sitte som eier, det sagt er vi heller ikke desperate etter å selge. Da hadde det heller ikke vært noen vits i å opprette dette selskapet.

Aktive forvaltere

Det DnB NOR sikter mot er derimot en mer aktiv forvaltning med tanke på en langsiktig avhending av eierposisjonene.

- Vi ønsker å bli en diskusjonspartner for bedriftene ved å innta en mer aktiv rolle som eier, og i den forbindelse bidra til en konsolidering av bransjen som jo har hatt sine utfordringer. I tillegg til å innta en mer aktiv rolle, blant annnet ved styrerepresentasjon, skal selskapet finne riktige nye hjemsteder til våre eierposisjoner på sikt, sier Teksum.

Teksum sier at det ikke er aktuelt å flytte alle eierandelene over til det nye selskapet, men at det heller vil fungere som et forvaltningsorgan.

DNB NOR er i dag representert i de ulike styrene ved utpekte eksterne styremedlemmer, og skal ikke nødvendigvis gå inn i alle styrene selv.

- Vi er jo ikke eksperter på fiskeri, sier Teksum.

Det nye selskapet ventes å bli operativt utover høsten. Den nye sjefen for selskapet, Pål Skoe, tiltrer i midten av august etter flere år som leder av DnB NORs filial i Singapore.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere