RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DnB plukker det som passer

Sist oppdatert:
DnB Nor Kapitalforvaltning mener at femårs-avkastningen i aksjemarkedet er på et rekordlavt nivå. Det er en sannhet med modifikasjoner, viser beregninger iMarkedet.no har gjort
Fondsforvalterne til DnB Nor Fondsforvaltning er ute med en rappport over sitt markedssyn på finansmarkedene i februar.

I et av punktene som trekkes frem, hevdes det at femårsavkastningen i aksjemarkedet er på et rekordlavt nivå. En ganske overraskende påstand, etter at aksjemarkedene har vist kraftig bedring de siste årene.

- Siden bunnen i mars 2003 har det globale aksjemarkedet steget 44 prosent (målt i norske kroner). Til tross for oppgangen de siste to årene er likevel femårs-avkastningen nå på et rekordlavt nivå historisk sett, skriver DnB Nor Fondsforvaltning til sine kunder.

Plukker tall som passer inn

Fondforvalterne har blitt kritisert for å plukke ut tall som passer inn i sitt syn. En beregning iMarkedet.no har gjort viser at Dnb Nor Forvaltning også tråkker i denne fellen.

DnB tar for seg MSCI All Country-indeksen. Den har kortere historikk enn tettere fulgte Dow Jones, som er en vanligere sammenligningsmal. Dermed får DnB med seg hele perioden 1974-2000 som var en eneste lang aksjeopptur.

Dow Jones historikken er fra 1905.

DnB skriver:

- Til tross for oppgangen de siste to årene har likevel
verdensindeksen (MSCI All Country Index) falt 34 prosent siste fem år. Siden starten av 1969 har gjennomsnittlig femårs-avkastning vært 94 prosent og avkastningen har i over 85 prosent av tiden vært over 0. Den høyeste femårsavkastningen i perioden er 369 prosent og ble målt i mai 1985.

Bruker man imidlertid Dow Jones som ledetråd har fem årsvkastningen i aksjer vært svakere enn i dag i 31 prosent av tiden siden 31. mars 1910.

Det amerikanske markedet er fortsatt det mest velfungerende marked i nyere tid, og er derfor ansett som den beste indikatoren på utviklingen i aksjemarkedet.

Tror på normalavkastning

Til tross for at DnB Nor Forvaltning påpeker at femårs avkastningen er på et rekordlavt nivå, mener ikke fondforvalterne at aksjeoppturen vil fortsette.

- Med bakgrunn i den positive utviklingen vi har sett og trolig vil se fremover så tror vi at vi vil se mer "normale" avkastningsnivåer fremover i det globale aksjemarkedet.

Investeringsdirektør for fondsvirksomheten i DnB NOR, Edward Wendel, mener at det bør vektes opp i internasjonale aksjer, mens norske aksjer har nådd takhøyden.

DnB Nor Forvaltning tror videre at rentenivået i Norge skal opp, men tror ikke dette vil få noen stor innvirkning på aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere