RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO forundrer Time Magazine

Sist oppdatert:
Time lar seg overraske over at det ikke er et av de internasjonale oljeselskapene, men lille norske DNO, som har fått de største kontraktene i de kurdiske nordområdene i Irak.
Det anerkjente amerikanske tidsskriftet bruker flere sider i siste nummer på å omtale kampen om oljen i det nordlige Irak, hvor Det Norske Oljeselskap har posisjonert seg for å hente ut det potensielt enorme ressursene.

Men det er ikke et av de store, internasjonale oljeselskapene som har satt opp den første boreriggen i de kurdiske områdene i Irak på flere tiår. Det er et lite norsk oljeselskap, som bruker en kinesisk rigg.

Time skriver at DNO-toppsjef Helge Eide tok sjansen på å undertegne en kontrakt med de kurdiske myndighetene uken før den amerikanske administrasjonen overlot makten til den iraksiske interim-regjeringen. Han fryktet at kurderne ville bli strippet for alle sine rettigheter til å forhandle om kontrakter.

Nordmennenes politiske gambling ser, ifølge Time Magazine, ut til å ha lønnet seg: Sist oktober ratifiserte irakerne en konstitusjon som gir hver region mulighet til å gjøre oljeavtaler.

Offisielle krudiske estimater forteller om så mye som 45 milliarder fat olje i de kurdiske områdene av Irak. Hvis det stemmer, vil krudernes makt øke betraktelig i et land som er totalt avhengig av oljeeksport.

Og de kurdiske oljereservene har en stor fordel i forhold til andre irakiske oljeområder. Oljen kan enkelt transporteres over grensen til tyrkiske raffinerier, uten å måtte passere gjennom krigsherjede områder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere