RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO med appetitt på Afrika (Ny2)

Sist oppdatert:
DNO skal lete etter naturgass i Afrika og har kjøpt 80 prosent i en fastlandsletelisens i Mosambik. Videre er eierandelen på blokk P utenfor Ekvatorial Guinea klar
Nytt: Mer bakgrunnsinformasjon

DNO har endelig fått kjøpt seg inn i letelisensen Inhaminga Block utenfor byen Beira i Mosambik. De får også operatøransvaret, etter å ha signert lete- og utvinningskontrakt med Mosambiks departementet for mineralressurser og energi sist fredag, som gir en eierandel på 80 prosent. Det amerikanske utforskningsselskapet Wilrusco eier de resterende 20 prosent.

Allerede i januar meldte bransjetidskriftet Upstream at DNO jobbet med å overta Inhaminga-lisensen fra Wilrusco, og nå har oljeselskapet lykkes,

DNO er i første omgang forpliktet til å bore en letebrønn inne 18 måneder. Brønnen skal bores til bunnen av den såkalt Grudjaformasjonen.

Ingen i DNO var i ettermiddag tilgjengelige for å gi kommentarer om kjøpet.

Gassrikdommer

Sand i Grudjaformasjonen utgjør produksjonsreservoaret i de to store gassfeltene Pande og Temane som nå er under utbygging av selskapet Sasol rundt 200 kilometer sør for Inhaminga-blokken.

Den første gassen fra Temane-feltet skal begynne å strømme gjennom en 865 kilometer lang gassrørledning til nabolandet Sør-Afrika mot slutten av året. Temane er bygget ut med 18 produksjonsbrønner, mens det planlangt 15 brønner på Pande. Pande er ventet å vær ei produksjon i 2006.

Sasol driver med ytterligere letevirksomhet i området, og er meget positive til gassmengdene i området som ligger syd i landet. De rike gassreservene ble oppdaget allerede for 47 år siden av russere, men blant annet på grunn av den 16 år lange borgerkrigen som endte for 10 år siden har landet vært blant verdens fattigste.

Wilrusco skal ha avdekket tre prospekter som alle kan være på størrelse med Temane. Temane er anslått å inneholde 1,8 billioner kubikkfot gass. Alle feltene ligger i Mosambik-bassenget. I området mellom Inhaminga og Temane gjorde oljeselskapet Beira Energy Ltd i fjor et større gassfunn, Buzi.

5 prosent

Videre har myndigheten i Ekvatorial Guniea ratifisert eierforholdene på blokk P, hvor Devon Energy er operatør. DNO får en andel på 5 prosent, og en betalingsandel på 6,25 prosent. I tillegg til Devon og DNO så deltar Petronas og Atlas Petroleum, mens det statseide oljeselskapet GE Petrol får en eierandel på 20 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere