RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO med milliardsalg(Ny)

Sist oppdatert:
DNO og adm. direktør Helge Eide selger sine irske og britiske eierandeler, samt mesteparten i Norge for rundt 1,16 milliarder kroner. Kjøper er svenske Lundin Petroleum
Kommentarer fra adm. dir: DNO satser videre på Nordsjøen

Transaksjonen omfatter selskapet DNO Britain Ltd, som eier 100 prosent av Heather-feltet, 99 prosent av Thistle-feltet og 55 prosent av Broom-feltet.

Dernest selges irske Island Petroleum Development, som eier en portefølje offshore Irland, primært en andel på 12,5 prosent i Seven Heads-gassfeltet. Seven Heads-feltet er ventet å komme i produksjon i løpet av inneværende måned.

I tillegg selges alle andeler på norsk sokkel, med unntak av andelen i Glitne.

DNO skriver i dag at de etter salg har finansiell styrke til å aggressivt gå etter nye prosjekter de har under evaluering.

Lavere enn indikert

Kjøpesummen er 165 millioner dollar, eller ca. 1,16 milliarder kroner, ifølge en melding fra Lundin Petroleum.

DNO opplyser i dag at de forventer en netto positiv kontanteffekt på 240 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner. I det ligger i tillegg til kjøpesummen, 35 millioner dollar i overført gjeld og 40 millioner dollar som DNO forventer av nettokontantstrøm fra driften frem til sluttføring av salget.
Relatert sak: DNOs 40 millioner dollar

DNO meldte tidligere i høst at de hadde fått prisindikasjoner fra flere interessenter, og at de indikert en verdi på de britiske, irske og norske lisensene på mellom 1,4 og 1,6 milliarder kroner.

Mye av forklaring på avviket ligger sannsynligvis i at andelen på 10 prosent i Glitne holdes utenfor. Reservene på Glitne ble i høst oppgradert til 37 millioner fat utvinnbar olje, og basert på en prising på 10-12 dollar pr. fat priser det Glitne-andelen til omkring 260-310 millioner kroner.

DNO hadde ved børslutt i går en markedsverdi på 1,37 milliarder kroner.

Det er Lehman Brothers som siden februar har jobbet med en optimalisering av DNOs portefølje, blant annet med tanke på salg.

Halvparten av dagens produksjon

Lundin anslår påviste og sannsynlige reserver i de kjøpte virksomhetene til 65 millioner fat oljeekvivalenter. Nåværende produksjon er over 12.000 fat, eller omkring halvparten av DNOs produksjon pr. i dag.

Ifølge Lundin ventes produksjonen fra lisensene å øke til over 20.000 fat i andre halvår 2004, ved produksjonsstart på Broom.

DNOs viktigste virksomhet vil etter dette være i Jemen, som før dagens salg utgjør omkring halvparten av selskapets oljeproduksjon. I tillegg Jemen og Glitne består DNOs portefølje av en 5 prosents andel i Block P utenfor Equatorial Guinea og en andel på 80 prosent i Inhaminga-blokken i Mosambique.

Samme rådgiver

Gjennomføringen ventes skje første halvår 2004.

ABG Sundal Collier har vært rådgiver for Lundin Petroleum. ABG Sundal Collier har også vært tilrettelegger av de siste emisjonene i DNO.

Blir kvitt finansieringsbehov

Selskapet avlyste denne uken et planlagt obligasjonslån på grunn av det selskapet mente var for dårlig kredittrating.

Gjennom dette salget senkes åpenbart finansieringsbehovet betydelig. Både Broom-feltet og lisensene vest av Heimdal hvor DNO har hatt en eierandel på 15 prosent er planlagt utbygd de neste to årene.

Det var spesielt Broom-utbyggingen DNO frem til nå har jobbet med å finansiere. En produksjons- og utbyggingsplan for Vest-Heimdal er ventet å bli innlevert i første kvartal neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere