RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO på Statoils radar

Sist oppdatert:
En analytiker utelukker ikke at Statoil vil kjøpe DNOs oljeinteresser i Irak.
DNO-aksjen fikk skikkelig fart på seg etter rykter om at Statoil vil kjøpe DNOs oljeinteresser i Nord-Irak. Dette er rykter som dukker opp i tide og utide, men markedet virker å lagt vekt på ryktene denne gangen.

Det var nyhetsbyrået Dow Jones Newswire som refererte til offisielle talspersoner i tilknytning de kurdiske selvstyremyndighetene som hadde hørt om samtaler mellom DNO og Statoil. Ifølge disse personene skal de to norske oljeselskapene være i diskusjoner der Statoil skal kjøpe DNOs oljerettigheter i Nord-Irak.

Kurshopp

Oslo Børs innførte en børspause for å undersøke kursutviklingen etter at aksjekursen steg 6,33 prosent til 11,25 kroner. Etter en drøy time ble handelen i DNO åpnet igjen.

Følg DNO-aksjen.

DNOs produksjonsavtaler i Irak har lenge vært omstridt. Det har ved flere anledninger vært sådd tvil rundt de kurdiske selvstyremyndighetene rett til å inngå bindende produksjonsdelingsavtaler for oljen i Irak med utenlandske oljeselskaper.

En ny oljelov står på trappene til å bli vedtatt av generasjonsforsamlingen i Irak. Når den nye petroleumsloven blir vedtatt kan mye av usikkerheten rundt gyldigheten rundt oljeavtalene i Irak forsvinne.

Femti-femti

- Hvor stor sannsynlighet er det for at Statoil kjøper DNOs interesser i Irak?

- Nei, jeg vet ikke, det er femti-femti sjanse på at det skjer noe, sier analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets

Analytikeren sier at Statoil har åpenbart vært interessert i DNO tidligere og det er ikke bare Irak som er interessant. Den norske oljegiganten har tidligere uttrykket interesse for Jemen. DNO er også på plass i Jemen, mens Statoil skal har vært mest opptatt av offshore-Jemen.

- Alle de store vestlige oljeselskapene har vært restriktive til oljeområdet i de kurdiske nordområdene for å ikke ødelegge for muligheter lenger sør i Irak, sier Tønnesen til NA24.

DnB NOR-analytikeren tror at dette kan snu når en endelig oljelov er på plass i Irak. En eventuell lov kan gjøre det lettere å gå inn i områdene lenger nord i Irak.

- Det er ingen tvil om at Kurdistan er på Statoils radar, men hvor langt de har gått eller er villig til å gå, det vet jeg ikke, sa analytiker Erik Nasby i Handelsbanken på en presentasjon onsdag skriver Dow Jones Newswire.

Statoil vil ikke kommentere ryktene

- Vi i Statoil kommenterer i prinsipp aldri rykter, sier informasjonssjef for Internasjonal undersøkelse og produksjon Rannveig S. Stangeland i Statoil til NA24.

Stangeland sier videre at generelt er holdningen til Statoil at de ikke står overfor umiddelbare investeringer i Irak, men at de følger med på utviklingen av det store ressursunderlaget i det oljerike landet.

Statoil-talspersonen sier det ikke er aktuelt å gå inn i Irak før et petroleumslovverk er på plass. Sikkerhetssitasjonen i Irak må også bedre seg før Statoil vil vurdere å gå inn i Irak.

DNOs Helge Eide har ikke besvart NA24s henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere